Nagrada Saharov letos savdskemu blogerju Badaviju, ki so ga domače oblasti vrgle v zapor in prebičale

0

Dobitnik letošnje nagrade Saharov za svobodo misli, ki jo za dosežke na področju človekovih pravic podeljuje Evropski parlament, je savdski aktivist in bloger Raif Badavi.

31-letnega Badavija, avtorja spletne strani Osvobodite savdske liberalce, so oblasti aretirale leta 2012. Kasneje je bil obsojen na deset let zapora, 1000 udarcev z bičem in visoko denarno kazen, ker da je na svojem blogu žalil islam.

Doslej je prejel prvih 50 udarcev, januarja letos, naslednja javna bičanja pa so oblasti večkrat preložile – uradno zaradi Badavijevega slabega zdravja, zagotovo pa so k temu prispevali tudi protesti mednarodne skupnosti. Badavijeva družina je medtem pobegnila v Kanado.

Nagrajenca je danes dopoldne v Strasbourgu izbrala t. i. konferenca predsednikov parlamenta, njegovo ime pa je nato razglasil predsednik parlamenta Martin Schulz. Razglasitvi je sledil dolg aplavz evropskih poslancev. Decembra bodo Badaviju nagrado svečano podelili na prireditvi v Strasbourgu.

Schulz je Badavija ob razglasitvi označil kot “izjemno pogumnega in zglednega človeka”, ki ga je doletela ena najokrutnejših kazni, ki jo lahko “objektivno označimo kot brutalno mučenje”.

Savdskega kralja je pozval, naj nemudoma ustavi vsakršno kaznovanje Badavija, ga pomilosti in izpusti iz zapora, da bo lahko decembra osebno sprejel nagrado, ki mu je bila danes podeljena. Temu pozivu se je nemudoma pridružilo tudi več političnih skupin v Evropskem parlamentu.

“Kakovost odnosov med državami članicami in organi Evropske unije z našimi partnerskimi državami je odvisna tudi od tega, da naši partnerji spoštujejo temeljne človekove pravice. V primeru gospoda Badavija temeljne človekove pravice niso le kršene, ampak povsem poteptane,” je še opozoril Schulz.

“S tem, ko je nagrado Saharov podelil Raifu Badaviju, je Evropski parlament potrdil svojo zavezo svobodi govora kot eni temeljnih človekovih pravic, pravici, ki jo je treba spoštovati povsod, brez izjem.”

Badavi je po besedah Schulza “pogumno izrazil svoje ideje, javno podvomil v pravila svoje države, ki so po njegovem pretirano restriktivna, in se boril za svobodo misli za vse Savdijce. Edini ‘zločini’, ki jih je kadarkoli zagrešil, so njegov boj za krepitev političnega pluralizma in verske svobode ter pozivi k spoštovanju manjšin, pravic žensk in svobode govora.”

Na nagrado se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP iz Kanade že odzvala Badavijeva soproga in jo označila kot “sporočilo upanja in poguma”. V imenu svojega zaprtega soproga se je zahvalila Evropskemu parlamentu.

Evropski parlament nagrado Saharov od leta 1988 vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora.

Letos sta bila v ožjem izboru kandidatov še umorjeni predstavnik ruske opozicije Boris Nemcov ter venezuelski politični zaporniki in opozicija vladajočim socialistom predsednika Nicolasa Madure. Lani je nagrado prejel ginekolog iz Konga Denis Mukwege. (sta)

raif badawi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen