Nadškof Zore za Demokracijo: Zakonska zveza je zveza moškega in ženske

7

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v intervjuju za Demokracijo izrazil prepričanje, da je pošteno, da se ljudje o tem, kaj si mislijo o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, izrečejo na referendumu. Kot pravi, so sicer v Cerkvi stvari glede zakonske zveze jasne, to je, da je zakonska zveza zveza moškega in ženske.

S tem ko Katoliška cerkev na Slovenskem nasprotuje omenjeni noveli, po navedbah Zoreta ne deluje proti nekomu, ampak zagovarja “temeljne resnice naše vere”.

Glede istospolnih parov je Zore dejal, da je družba zagotovo odgovorna za ljudi, ki čutijo drugače, se mu pa zdi pomembno, “da to rešujemo v pogovoru z njimi”. “S posamezniki. Ne pa na aktivističnih ravneh,” je dejal.

Na drugi strani se mu zdi pomembno in potrebno, da “država da družini tisto mesto, ki ji gre”. “Podpreti je treba družine,” je dejal in dodal, da bi morala država “iskati načine, kako doseči, da bi bila družina v resnici lahko družina”.

Glede zakonske zveze, o kateri ravno v teh dneh razpravljajo tudi škofje na redni sinodi v Vatikanu, Zore pravi, da so v Cerkvi stvari jasne: “Zakonska zveza je zveza moškega in ženske, sklenjena v zakoniti obliki in je trajna. In če so ob sklenitvi izpolnjeni vsi potrebni pogoji, potem je ta zveza zakrament. Takšen zakon je nerazvezen.”

Na sinodi škofje razpravljajo tudi o splavu, pri čemer Zore ne pričakuje večjih sprememb. “V Cerkvi je življenje nerojenega otroka zelo zavarovano. Pričakovati od sinode, da bo na teh področjih, na področjih vrednotenja življenja, odnosa do življenja in do zakona, veljavno sklenjenega zakona, kaj spremenila, se mi zdi neupravičeno,” je dejal.

Na vprašanje, kako ocenjuje papeža Frančiška, ki da ga nekateri zaradi njegovega kritičnega pogleda na kapitalizem označujejo za socialista, pa odgovarja, da Frančišek ne počne “ničesar takšnega, kar ne bi imelo osnove v Svetem pismu”. (sta)

par poroka

Št. komentarjev: 7
 1. joži pravi

  Točno tako! In tako bo za vedno po volji Boga tudi ostalo!

 2. beti pravi

  Druge veze vse vodijo v moralni propad družbe. Spomnite se samo na Rimljane in njihovo istospolno parčkanje.

 3. ufff pravi

  tudi putin podpira tole……zanimivo…ufff

 4. kIll@kmet pravi

  In tako bo za vedno po volji Boga tudi ostalo

  leteči čajnik v orbiti marsa temu nasprotuje….kdo bo zmagal??

 5. dzi nu nje ja pravi

  In zato se “moralni” ŠTUKEC štuka s ŠVERCERKO ?

 6. blackhawk pravi

  Kakšne bedarije! Nadškof oziroma Cerkev so poleg komunistov prvi krivci za nastale razmere v državi. Koliko je pri nas krščanstva je vsakemu jasno, očitno samo nadškofu ne! In to da smo Slovenci veren narod so bučke, v zadnjih 20 letih od osamosvojitve dalje je šlo v cerkvi samo navzdol. Lažje je bilo biti veren v komunizmu kot pa danes. In to vse po zaslugi cerkve, da je tako. Hostije se delijo kot piškoti, povsem navadni ljudje delijo obhajila pa kam vse to pelje gospod nadškof?! Imate veliko odgovornost pred narodom.in pred Bogom zato uredite zadeve.

 7. Petrovski pravi

  Kaj nam kristjanom to pomaga ta definicija zakona, če nas pa nobena bejba ne mara zaradi vere? Halo? Vse to sem doživel na lastni koži. Če si pripadnik banditov te imajo zelo rade, če pa vsako nedeljo hodiš k maši te zavrnejo. In to s posmehom. Nadškof zavaja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen