Mogherinijeva: Vojaško posredovanje Rusije v Siriji spreminja pravila igre

0

Vojaško posredovanje Rusije v Siriji spreminja pravila igre, je ocenila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luksemburgu. Članice sicer niso enotne ne glede odziva na ruske napade v Siriji ne glede vloge predsednika Bašarja al Asada pri reševanju krize.

“Stvari so precej bolj zapletene,” je odgovorila Mogherinijeva na vprašanje, ali je vojaško posredovanje Rusije v Siriji pozitivno ali negativno. “Zagotovo spreminja pravila igre in vključuje nekatere zelo zaskrbljujoče elemente,” je dejala in izpostavila nedavne ruske kršitve turškega zračnega prostora.

Ob tem je znova pozvala k usklajenim napadom proti Islamski državi in drugim terorističnim skupinam v Siriji, saj sicer po njenih besedah preti izjemna nevarnost, ne le s političnega, temveč tudi z vojaškega vidika.

Na vprašanje, ali naj bo sirski predsednik Bašar al Asad vključen v diplomatska prizadevanja za rešitev krize v Siriji, je Mogherinijeva odgovorila, da bi morali biti v mirovna prizadevanja pod vodstvom posebnega odposlanca ZN Staffana de Misture vključeni vsi akterji, ki igrajo vlogo v tej krizi.

A članice niso enotne glede Asadove vloge v prizadevanjih za končanje vojne v Siriji. Strinjajo se, da v prihodnjem upravljanju Sirije zanj ni prostora, a številna vprašanja so odprta, na primer ali naj bo Asad del tranzicijskega procesa.

Britanski zunanji minister Philip Hammond je na primer danes poudaril, da je mogoča prožnost glede načina in časovnega okvira Asadovega odhoda, a da ne more biti del dolgoročne rešitve. Tudi na sploh je sodelovanje z Asadom po njegovem mnenju problematično, saj bi s tem le potisnili zmerno opozicijo v roke Islamske države.

Njegov slovaški kolega Miroslav Lajčak pa meni drugače: “Asad je realnost, je dejavnik.” EU po mnenju slovaškega ministra preveč časa zapravi za razpravo o prihodnosti, namesto da bi se ukvarjala s trenutnim, dejanskim stanjem. “Ne gre za to, kaj nam je všeč. Gre za to, kdo je pomemben,” je opozoril.

EU ni enotna niti glede odziva na vojaško posredovanje Rusije v Siriji. Medtem ko želijo nekatere članice ruske napade ostro obsoditi, so druge previdnejše in ne želijo zaostrovati odnosov s Kremljem.

Britanski zunanji minister Hammond je na primer danes izpostavil, da je treba jasno in enotno obsoditi ruske napade na zmerne opozicijske sile v Rusiji.

Vodja slovaške diplomacije pa je opozoril, da je vpletenost Rusije realnost, ki je ni mogoče ignorirati, in da si mora EU prizadevati za dialog z Rusijo.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je ocenil, da je zaradi dejanj Rusije politična rešitev sedaj težja in kompleksnejša, ni pa pot k političnemu procesu ali celo prehodni vladi zaradi ruske vpletenosti zaprta. Izpostavil je tudi pomen sodelovanja Rusije in ZDA.

Francoski državni sekretar za evropske zadeve Harlem Desir pa je poudaril, da je potreben globalni pristop, ki mora vključevati tri točke: boj proti terorizmu, politično tranzicijo ter podporo ljudem v Siriji. Brez Asadovega odhoda vojne ne bo konec, je še opozoril.

V Luksemburgu danes odmeva tudi najhujši teroristični napad v zgodovini sodobne Turčije, ki je minuli konec tedna terjal okoli sto življenj in še zaostril napetosti v državi pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 1. novembra.

EU in Turčija morata sedaj bolj kot kdaj koli prej deliti prizadevanja za stabilnost in mir v regiji, je v odzivu na napad poudarila Mogherinijeva.

Turčija bo danes v ospredju pozornosti, zlasti zaradi njene ključne vloge v begunski krizi, je izpostavil Steinmeier. Na turški strani po njegovih besedah obstaja volja za razpravo. Čeprav je jasno, da po terorističnem napadu minuli konec tedna odnos Turčije z EU ne more biti rutinski, nemški minister upa, da se bo mogoče dogovoriti o skupni migracijski politiki. (sta)

federica mogherini 2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen