IS prodrl do ključnega mesta za sirski režim na severu države

0

Skrajna skupina Islamska država je danes prodrla do obrobja glavnega oporišča sirske vojske v provinci Alep na severu države. Prodrla je do obrobja mesta Safira, ki leži južno od mesta Alep. Tu sedaj potekajo spopadi med silami IS in vojsko, je sporočil nevladni Sirski observatorij za človekove pravice.

Tudi IS je na internetu sporočil, da so prodrli skozi prve obrambne linije vojske in da so zavzeli nekaj četrti v mestu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mestu ima vojska več velikih skladišč orožja, ZDA pa so leta 2012 opozorile, da so v tem mestu in drugod po Siriji izdelovali kemično orožje. V skladu z dogovorom z mednarodno skupnostjo naj bi Sirija do junija letos vse svoje kemično orožje prepeljala iz države, a še vedno obstajajo bojazni, da strupene pline, kot je klor, uporabljajo v napadih po državi.

Provinca Alep je skoraj v celoti v rokah Fronte Al Nusra, sirske veje Al Kaide, ter njenih islamističnih zaveznic, med katerimi je tudi IS.

Sirska vojska je 17. oktobra sprožila ofenzivo v južnem delu province in zasedla nekaj vasi. Vendar pa je napad na Safiro sedaj “režim postavil v defenzivo”, je za AFP opozoril vodja observatorija Abdel Rahman. (sta)

isis zastava kalasnikov

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen