Gorenak naštel novodobne “prvoborce”, ki imajo mastne koristi: Cvikl, Kos, Rop, Masleša, Fišer, Klemenčič,…

25

Poslanec SDS Vinko Gorenak je na svojem blogu naštel tiste najbolj odmevne primere, za katere je režim zaradi njihovih takšnih ali drugačnih zaslug, izdatno poskrbel, da imajo mastne koristi – ali v obliki donosnih pogodb, dobro plačanih služb in vseh drugih možnih privilegijev.

“Nekdanja komunistična oblast je znala poskrbeti za svoje ljudi, še posebej za partizanske borce, med katerimi so bili še posebej priviligirani tako imenovani nosilci partizanske spomenice 1941, kar pomeni, da so bili v partizanskih enotah vse od leta 1941. Poleg drugih ugodnosti so imeli tudi tako imenovane borčevske pokojnine. Tudi moja pokojna stara starša, po materini strani, sta bila med njimi z minimalno borčevsko pokojnino. Naj takoj zapišem, da nimam nobenih pomislekov o privilegijih tistih, ki so se dejansko bojevali in si med vojno ali po njej niso umazali rok, s poboji, zlasti s povojnimi izvensodnimi poboji. Kako leto ali nekaj več stari podatki kažejo, da borčevsko pokojnino prejema še okoli 8000 borcev in 18.000 njihovih zakoncev, zlasti žena. Toda to ni tema mojega današnjega pisanja. V tem prispevku se želim ukvarjati z novodobnimi prvoborci, ki pa uživajo drugačne, mogoče še večje privilegije, kot tisti iz časa partizanstva. Tudi samostojna Slovenija je ustvarjala moderne prvoborce in jih je bogato nagrajevala. Naj spomnim na nekatere med njimi.
V policiji je bil leta 1991 sprejet zakon, po katerem je lahko minister za notranje zadeve, kasneje tudi predstojnik SOVE, v pokoj s polno pokojnino poslal posameznika, ki je delal v policiji 25 let. Polno pokojnino je na taki osnovi prejelo 480 posameznikov starih tudi manj kot 40 let. Med njimi Mitja Klavora, danes tajnik ali sekretar borčevske organizacije, ki zastopa skrajno radikalna leva politična stališča, ki so že na meji levega ekstremizma.

Tudi za poslance je tam nekje do leta 2000 veljala precej podobna ureditev in mnogi med njimi še danes uživajo priviligirano pokojnino recimo Spomenka Hribar. Država pa je nekaterim kulturnim delavcem bogate pokojnine kar podarila. Med take sodi Svetlana Makarovič, sedaj stanovalka upokojenskega doma v Trnovem. Če se boste peljali mimo, boste njen balkon zlahka prepoznali, krasi ga velika rdeča zvezda.
Podobna situacija velja za mnoge člane političnih strank sedanje ali nekdanje leve politične usmeritve, ki so bili za svoje levo politično delovanje, bogato nagrajeni. Naj omenim le nekatere:
Milan M. Cvikl je bil za svoje delo v LDS nagrajen s položajem člana računskega sodišča EU s kakšnimi 20.000 evri mesečne plače.
Anton Rop je bil za svoje delo v LDS in za svoje laži o domnevnem dogovarjanju o incidentih v Piranskem zalivu, za kar je obdolžil Janeza Janšo in je bil kasneje za to pravnomočno obsojen, nagrajen s položajem enega od direktorjev ECB in plačo tudi okoli 20.000 evrov mesečno.
• Nekdanja poslanka Jankovičeve PS in podpredsednica DZ Renata Brunskole je za svoje zasluge dobila položaj generalne sekretarke Rdečega križa.
Branko Masleša je bil za svoje zasluge prikrivanja umorov nekdanje JLA na meji z Italijo, nagrajen s položajem predsednika Vrhovnega sodišča.
Zvonko Fišer je bil za nekdanje obsodilne sodne duhovnika, ki je postavil križ na kraju povojnih umorov, nagrajen z mestom generalnega državnega tožilca.
Boštjan Škrlec je bil za svoje zasluge sodelovanja v levi politični vladi Boruta Pahorja s koruptivnim ravnanjem njegovega šefa Zvonka Fišerja, ki zato ni odstopil, nagrajen s položajem generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva.
Ne bom več našteval, ker bi bilo naštevanja preveč. Naj pa omenim le še tri novodobne prvoborce. To so Goran Klemenčič, Rok Praprotnik, Liljana Selinšek in Drago Kos. Njihova skupna in nedvoumna prvo borčevska zasluga je preganjanje SDS, zlasti pa Janeza Janše. In kako so bili za svoje zasluge nagrajeni?
• Goran Klemenčič, nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu in nadzornik najema stavbe NPU, najem je bil kasneje razglašen za koruptivno ravnanje, je postal predsednik KPK, ki je spisala protiustavno poročilo o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank, je bil nagrajen s položajem pravosodnega ministra.
• Rok Praprotnik, nekdanji novinar, ki je spisal več kot dva debela fascikla negativnih člankov o Janezu Janši, je za nagrado postal namestnik predsednika KPK, od tam pa je za nagrado odšel v vodstvo NLB pod sumom koruptivne zaposlitve, kar že leto in pol proučuje (točneje ščiti) sedanji predsednik KPK Boris Štefanec.
• Liljana Selinšek, nekdanja namestnica predsednika KPK Gorana Klemenčiča, je bila najprej nagrajena z visokim položajem v kabinetu Gorana Klemenčiča na pravosodnem ministrstvu, stekel pa naj bi tudi postopek za imenovanje na sodniško mesto.
• Drago Kos, nekdanji predsednik KPK, soavtor afere Patria, za nekaj manj kot milijon evrov letno s svojimi sodelavci v NLB raziskuje (ali pa prikriva – kdo ve) tiste, ki naj bi povzročili slabe tri milijarde evrov luknje v NLB.
V takih okoliščinah so nekdanji prvoborci s svojimi borčevskimi pokojninami pravi siromaki, v boljšem položaju so vsekakor novodobni prvoborci.”

branko maslesa klemenciciMasleša in Klemenčič: ena izmed novodobnih “prvoborcev”…

Št. komentarjev: 25
 1. tine pravi

  Mene bi bilo strah živeti v državi, ki ima tako skorumpirano krivo-sodstvo !!!!
  HVALA BOGU DA NISEM VEČ DRŽAVLJAN TAKO POKVARJENE Le.e
  združbe !!!

 2. ufff pravi

  NAŠI , iz komunističnega klanja nastali in od legalizirane mafije nastavljeni, KUČANOVI/ASSADOVI privilegiranci…..saj je vedno eno in isto med jugo-balkannci in sovjeti….legalizirane državne ideolško pravpverne krvavordeče MAFIJE:…ufff

 3. ufff pravi

  oni so bili pač tako vzgojeni in tja nastavljeni prav zaradi dokazane ideološke pravovernosti in zvestobe…..in delovali bodo vedno enosmerno, enopartijsko, jugo-balkansko…..uffff

 4. ufff pravi

  težava drugače mislečih in evropsko vzgojenih med jugo-balkanci je prav ta, da so pač, po komunističem klanju, zatiranju, zapiranju, morjenju in preganjanju v manjšini……kje več, kje manj……uffff…to je to…..oni pa so bili, so in bodo ostali taki……večinoma partijsko urbanizirana in totalitarn mafijsko in ideološko zvesta smrdeča čreda….uffff..zakaj pa mislite, da je jugo-balkan jugo-balkan?—–

 5. ufff pravi

  ampak glavno je, da je juga crknila kot stekla podgana, da je tito gnije in živi le še v okuženih smrdečih možganih jugićev in predvsem, da je tu evropa, pa nato , pa……to je važno…..ker drugače bi oni ponovno počenjali to kar si najbolj želijo……klati in preganjati….ker oni po defaltu si želijo enoumja inj črednega enopartijskega sistema…..pluralne demokracije ne bodo nikoli sprejeli kot tudi ne pluralnih medijev…..ker oni so bili vzgojeni tako in taki bodo ostali….ufff

 6. raft pravi

  Kolk sta ta dva čobana na sliki grda.

 7. pubec pravi

  Gorenak, gotovo se ne spomniš, da sem o takem primeru pisal tudi jaz. Namreč tudi moj pokojni oče, je prejemal borčevsko pokojnino, ki ni bila “mastna” in si NI umazal rok z nobenimi povojnimi poboji, še manj pa medvojnimi. Bil je namreč v Dachau in je bil eden od redkih srečnikov, ki je prišel domov živ(čeprav s 45 kg teže).Takrat ste nekateri “komentatorji” popljuvali spomin nanj in na NOB, češ zakaj se je sploh boril, zakaj ni dezertiral v nemško vojsko itd.Vidite, da tudi Gorenak že ugotavlja, da greste nekateri komentatorji v svoji vnemi včasih predaleč!!

 8. marjan pravi

  Dobro si poglejte te porky face glave, ki rijejo po vašem in našem premoženju. Sam pohlep sta jih!

 9. pubec pravi

  No vidiš ufff, še vedno uživaš polno zaščito cenzure. Saj čez tebe in tvoje umobolne komentarje ni mogoče napisati niti besedice.

 10. ufff pravi

  ufff…a zato ker ne ližem jugo-balkanski smrdećih divje nestrpnih in legalno mafijskih pra šičjih r i t i sem že umobolen?…ufff…predvidljivo….ufff

 11. Sredinec pravi

  Bojim se takih (bivših policajev), ki se jim zdi ministrska služba finančna nagrada. Na takih funkcijah potrebujemo ljudi, ki bi sicer zlahka zaslužili več. Pa tega ne počnejo zaradi denarja.

 12. No name pravi

  Komunizem in socializem se pač ne moreta vzdrževati drugače,kot z represijo i korupcijo.
  Ja res drži ono ,a v socializmu N korupcije-in to zato ,ker socializem(komunizem) je korupcija in zločin v enem.

 13. kmet pravi

  Ne čudite se, ko v zboru zapojejo, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo . Lopov vzgaja le lopova.

 14. pubec pravi

  Ufffek, se vidi, da imaš točno “predpisano” od tistih, ki jim lezeš od zadaj, kaj moraš napisati in to pač pišeš. Ko je treba kaj razumeti pa nočeš ali ne moreš. Napisal sem ti, da pišeš vedno ene in iste psovke in ti cenzura vse to dovoli, vse druge pa striktno briše. Kapišo?

 15. ufff pravi

  Pubić, se vidi, da imaš točno “predpisano” od tistih, ki jim lezeš od zadaj, kaj moraš napisati in to pač pišeš. Ko je treba kaj razumeti pa nočeš ali ne moreš. Napisal sem ti, da pišeš vedno ene in iste psovke in ti cenzura vse to dovoli, vse druge pa striktno briše. Kapišo?

 16. ufff pravi

  in da smo si jasni, jaz nisem tipični partijsko urbaniziran divje ideološko nestrpen in enoumno vzgojen ter mafijsko pokoren jugo-balkanski smrdeči pra sec…ufff….to mora biti pa jasno….uff

 17. pubec pravi

  Vidiš ufff, tvoja “zaščita” deluje. Tebi se na tem portalu očitno “ne sme ugovarjati”.

 18. antikomunist pravi

  NOB ni prinesla nič razen žrtev. Daj Bog, da nam komunisti v sklopu kakršnih koli NOB ne bodo nikoli več vladali. Kar pa se tiče novodobne NOB (Masleđa, Klemenčič & co) je to sramota za Slovenijo 2015. To so zame kriminalci.

 19. fertik pravi

  …tako je… @pubec! Več je ufffo komentof, majn je drugih… To je recipročnost

 20. ufff pravi

  ufff… absolutno prav…več je normalnih evropsko vzgojenih uffov manj je podivjanih enouno vzgojenih jugo-balkanskih smrdečih pra scev…ufff….tako , da ..ajd…od je bi te na vaše kučanove smrdeće udbodnevnike, socialistične delavce , omladince in ostale ideološko nestrpne drhali…ufffff

 21. Joško pravi

  ufff
  Malo bi lahko popravil stil izražanja pišeš,pišeš,pišeš ,dosti pošeš pa nič pametnega ne poveš
  Lep pozdrav
  PS. kar se tiče gorenaka vprašaj ga kaj je delal leta 1990

 22. uff pravi

  za jugo-balkanske podivjane, ideološko nestrpne, enoumno vzgojene in mafijsko zveste volivce kučanovih rdečuhov itak ne povem nič pametnega…..in to si štejem v čast in sem ponosen na to…ker res ne bi hotel imeti nič skupnega s to jugo-balkansko večinoma partijsko urbanizirano pokorno smrdečo drh aljo….uffff

 23. uff pravi

  edini zanimiv lik, čeprav mafijski (ampak to je itak samoumevno, drugega itak med sovjeti in jugo-balkanci ne pride na površje, ker smrdeči gn oj je pač tak….) je putin…..resnično…edini pomembe vreden na vzhodu evrope je putin…rdečuh, ki ni veš rdečuh…..kgb-jevec, ki je tudi velik nacionalist, ki ima veliko posluha za pravoslavno cerkev, ki tolče po ped erčkih…..ki seveda ima svoje interese z diktatorji….kar je samoumevno…..in vendar……ni tipičen jugo-balkanski ali sovjetski rdečuhec…..uffff….bomo videli kako se bo končalo…..še zanimivo bo……

 24. Rastko pravi

  Lke pa so Peterle, Zver z ženkico, sam Gorenak s svojimi sorodniki: janša itd??? Z

 25. pubec pravi

  Joško, saj vidiš, da piše vedno ene in iste psovke, ene in iste mafijsko smrdeče oslarije, ki jih ima napisane na listku, drugače je pa zelo slabo pismen.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen