EU poziva Rusijo k takojšnji ustavitvi napadov na zmerno opozicijo v Siriji

0

Zunanji ministri EU so danes v Luksemburgu pozvali Rusijo, naj takoj ustavi vojaške napade na zmerne opozicijske sile v Siriji in kršitve zračnega prostora sosednjih držav.

Nedavni vojaški napadi Rusije, ki niso usmerjeni na Islamsko državo in druge teroristične skupine, temveč tudi na zmerno opozicijo, so zelo zaskrbljujoči in se morajo končati takoj. Enako velja za ruske kršitve zračnega prostora sosednjih držav, so ministri zapisali v sklepih.

Vojaška eskalacija prinaša tveganje podaljševanja konflikta, spodkopava politični proces, poslabšuje humanitarne razmere in povečuje radikalizacijo, naš cilj pa mora biti umiritev razmer, opozarjajo ministri.

EU ob tem Rusijo poziva, naj svoja prizadevanja osredotoči na skupen cilj iskanja politične rešitve konflikta in naj si prizadeva za zmanjšanje nasilja.

Konflikt v Siriji, ki ne pojenja in v katerem je bilo ubitih 250.000 ljudi, znotraj države je razseljenih 7,6 milijona ljudi, več kot štirje milijoni pa so zbežali v sosednje in druge države, je sedaj največja humanitarna katastrofa na svetu, brez primerjave v zgodovini, še piše v sklepih.

EU je danes izrazila močno podporo mirovnim prizadevanjem posebnega odposlanca ZN Staffana de Misture, vključno z njegovim predlogom za vzpostavitev delovnih skupin znotraj Sirije, in podporo mednarodni koaliciji za boj proti Islamski državi.

Ob tem je izpostavila nujnost poenotenja zmernih političnih opozicijskih sil in z njimi povezanih oboroženih skupin, saj bodo le združene predstavljale resno alternativo režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada in Islamski državi.

Prizadevanja za končanje vojne v Siriji pod okriljem ZN je pretresla Rusija, sicer Asadova zaveznica, ko je začela konec septembra napadati cilje v Siriji.

Rusko vojaško posredovanje v Siriji spreminja pravila igre in vključuje nekatere zelo zaskrbljujoče elemente, je ob prihodu na zasedanje ocenila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini. Izpostavila je tudi, da je treba v iskanje politične rešitve vključiti vse akterje v krizi.

A članice glede Asadove vloge pri iskanju rešitve niso enotne. Zunanji ministri so se danes strinjali, da je Asadov režim najbolj odgovoren za smrti in preseljevanje ljudi, da ne more biti partner v boju proti Islamski državi ter da ne more biti trajnega miru v Siriji pod sedanjim vodstvom, niso se pa uspeli enotno opredeliti do njegove vloge pri iskanju rešitve.

Britanski zunanji minister Philip Hammond je na primer ob prihodu poudaril, da je mogoča prožnost glede načina in časovnega okvira Asadovega odhoda, a da ne more biti del dolgoročne rešitve. Tudi na sploh je sodelovanje z Asadom po njegovem mnenju problematično, saj bi s tem le potisnili zmerno opozicijo v roke Islamske države.

Njegov slovaški kolega Miroslav Lajčak pa meni drugače: “Asad je realnost, je dejavnik.” EU po mnenju slovaškega ministra preveč časa zapravi za razpravo o prihodnosti, namesto da bi se ukvarjala s trenutnim, dejanskim stanjem. “Ne gre za to, kaj nam je všeč. Gre za to, kdo je pomemben,” je opozoril.

EU ni bila enotna niti glede odziva na vojaško posredovanje Rusije v Siriji. Medtem ko so želele nekatere članice ruske napade obsoditi, so bile druge previdnejše. Na koncu so ministri pozvali k takojšnji ustavitvi napadov, niso pa jih izrecno obsodili. (sta)

isis bombing3

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen