Ob odprtju 25. Alzheimerjeve konference opozorila o naraščajoči problematiki demence

0

Z otvoritveno slovesnostjo se je v Ljubljani danes začela 25. Alzheimerjeva konferenca, ki jo prirejata slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica in Alzheimer Europe. Letošnja tema je prenos strategij in raziskav v prakso. Govorniki so soglasno opozorili, da demenca zaradi večanja števila bolnikov postaja vse večji problem sodobne družbe.

Kot je opozorila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, število bolnikov z demenco narašča. “Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije živi v svetu več kot 47 milijonov ljudi z demenco, v Evropi več kot devet milijonov. Predvidevanja kažejo, da se bo število v dvajsetih letih podvojilo,” je dejala Kolar Celarčeva.

Po njenih besedah si na ministrstvu prizadevajo, da bi skupaj s partnerji vzpostavili čim boljše pogoje za kakovostno oskrbo oseb z demenco, zagotovili dostopnejšo obravnavo ter vzpostavili usklajeno podporo osebam z demenco, njihovim družinam in oskrbovalcem.

“S tem namenom na ministrstvu pripravljamo strategijo obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2020, ki je v zaključni fazi in bo v naslednjem tednu ali desetih dneh poslana v javno razpravo. Ta strategija izhaja iz spoznanja, da so osebe z demenco posebej ranljiva ciljna skupina, ki se zaradi demografskih sprememb in staranja prebivalstva hitro povečuje,” je pojasnila Kolar Celarčeva.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je poudarila, da sposobnost obvladovanja demence v osnovi kaže na razvitost družbe, na odnos mlajših generacij do posebej ranljivih skupin prebivalstva ter na stopnjo medsebojnega sožitja in tolerance. “Države, ki želijo vstopiti v klub najbolj razvitih, morajo kakovosti življenja ljudem z demenco posvetiti posebno pozornost, saj ta bolezen ne prizadene le bolnika samega, temveč seveda tudi svojce, in to v času, ko so v življenju kar najbolj produktivni,” je dejala Kopač Mrakova.

Predsednica Alzheimer Europe Heike von Lützau-Hohlbein je poudarila, da demenca ni le bolezen, ampak je nanjo potrebno gledati kot na socialni problem. Predsednica Evropske delavne skupine oseb z demenco Helga Rohra pa je izpostavila, da diagnoza demence ne pomeni konca življenja, ampak začetek drugačnega življenja, in zbrane pozvala k ustanavljanju lastnih delovnih skupin.

Predsednica združenja Spominčica Štefanija L. Zlobec je dejala, da so pri Alzheimer Europe podali pobudo, da demenca postane prioriteta javnega zdravstva. K temu je pozvala tudi podpredsednica DZ Bojana Muršič, ki je ob tem med drugim tudi dejala, da bi bilo prav zagotoviti finančno vzdržno oskrbo bolnikov z demenco, s čimer bi razbremenili njihove svojce.

Konferenca se bo zaključila v petek, udeležilo se je bo okoli 600 znanstvenikov, farmacevtov, zdravnikov specialistov za demenco, bolnikov in njihovih svojcev ter predstavnikov ministrstev iz več kot 60 držav. (sta)

par stari zalosten

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen