Janša v zadevi Perčič: Izjava, da je Perčič bil udbovec, je preverljivo dejstvo

9

Po več kot letu dni sta se danes na ljubljanskem okrožnem sodišču ponovno sešla predsednik SDS Janez Janša in svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka, Franci Perčič. Perčič Janšo zasebno kazensko preganja zaradi domnevne žaljive obdolžitve, ker ga je ta povezoval z Udbo. Sodišče je poskusilo s poravnavo, a neuspešno.

Perčič Janšo preganja zaradi izjave iz septembra 2010, objavljene na Kanalu A. Janša je takrat po enem od narokov v pravdi, ki jo je prav tako zaradi navedb o sodelovanju z Udbo iz leta 2008 Perčič sprožil zoper SDS, dejal, da “obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je Perčič bil udbovec”.

To naj bi škodilo dobremu imenu Perčiča, ki da nikoli ni bil član Udbe. Trditev je bila tako uporabljena z namenom zaničevanja, ker je citat “neresničen in žaljiv”, je prepričan Perčič.

Prvi narok v tej zasebni kazenski tožbi so na ljubljanskem okrožnem sodišču sklicali že lani junija, a je sodnica, ki je obravnavala zadevo, zapustila sodniške vrste, zato so spis predali njeni sodelavki. Ta je danes prisluhnila tako Janši kot Perčiču.

Janša je ponovil, da njegova izjava, “ki ni vrednostna sodba, ampak preverljivo dejstvo”, temelji na mikrofilmu iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1987, ki ga je obramba že v času pravdanja s Perčičem pridobila od Dušana Lajovica. Lajovic, avtor knjige Med svobodo in rdečo zvezdo, je zdaj ta mikrofilm že predal Arhivu Republike Slovenije, je danes povedal Janša. Sodišče bo zato tudi kontaktiralo arhiv.

Janša je pojasnil, da bi za pregled mikrofilma potrebovali posebno napravo, a ker je niso imeli, so ga pregledali le s prostim očesom in primerjali z istim, povečanim zapisom na spletni strani udba.net.

Perčič, rojen leta 1953, pa je danes ponovil, da Janša “vseskozi manipulira” in da se je Udbo oz. Upravo državne varnosti ukinilo, ko mu je bilo 13 let. Perčič torej trdi, da so Udbo ukinili leta 1966, kar je seveda debelo sprenevedanje, saj se je Udba (Uprava državne bezbednosti) tega leta samo preimenovala v SDB (Služba državne bezbednosti). 

“Če bi kadarkoli imel stik s kakšno tajno službo, bi bil toliko pameten, da ne bi šel tožit,” je danes pojasnjeval Perčič. Spomnil je tudi, da je bil Janša v času, “ko se je začela kampanja proti njemu” predsednik vlade in je imel dostop do vseh dokumentov, s katerimi bi lahko dokazal njegovo sodelovanje z Udbo, a je predložil le mikrofilm, za katerega je Perčič prepričan, da se ga je zmanipuliralo.

Povedal je še, da nikoli ni bil povezan s Službo državne varnosti, da nikoli ni bil član zveze komunistov in da se nikoli ni politično udejstvoval, ampak da izhaja iz gospodarstva. Perčič je Türku sicer svetoval prav za gospodarska vprašanja.

Kot omenjeno, je Perčič pred leti tožil SDS, ki je oktobra 2008 in junija 2009 v prispevkih Maske padajo in Perčičmeter, objavljenih na njihovih spletnih straneh, Perčiča označila za “najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe”. Sodišče je odločilo, da mora SDS zaradi teh trditev plačati 4000 evrov odškodnine, vendar so pri stranki napovedali revizijo.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo 4. novembra. (sta/ured)

franci-percic2

Št. komentarjev: 9
 1. ufff pravi

  ufff…mene le zanima, če tudi ta jugo-balkanski udbaški smrduh uživa, če ISTE CILJE bombardirajo sovjeti, medtem pa dvije sovražno kruli, če ISTE cilje bombardira zahod…ufff….
  škoda pa , da se izkaže , da so putinovi bombardirali otroke in ne ISIS….škoda, če je to res….čeprav ne bi bilo nič posebno čudnega…..in da smo si jasni, naši smrdeči balkanoidi bi tudi v te primeru uživali…saj itak spdajo tudi ti v skupino motečih mafijsko nepokornih drugaće mislečih…in je torej …uffff

 2. fertik pravi

  …Janša je pojasnil, da bi za pregled mikrofilma potrebovali posebno napravo, a ker je niso imeli, so ga pregledali le s prostim očesom in primerjali z istim, povečanim zapisom na spletni strani udba.net…
  _____________________________
  … in to v 21. stoletju!!! Bralnik mikrofilmov je moč najti celo na kakšnem bolje založenem bolšjaku. Na e-bayu pa od 10$ dalje

 3. jan pravi

  Perčič na ESČP se ne boš tako sprenevedal kot na slovenskih sodiščih, ki so del Masleševega krivosodja.

 4. borec pravi

  …..popolnoma logično,če ne bi bil UDBOVEC ne bi mogel biti svetovalec Turku.

 5. No name pravi

  he,he,he isti problem kor Jambrek in Zipančoč bprvi SDV rugi KOS-alias oboje UDBA.

 6. MEFISTO pravi

  Fertik bo že vedel, saj sta bila nekoč kolega pri udbi.

 7. pubec pravi

  Seveda in sedaj vsi v en glas za svojim mesijo. Ufff je “udaril” po Sovjetih, kar sploh nima povezave z vsebino članka(napisal je seveda to kar so mu predpisali) Jan pa “točno” ve, da je Perčič kriv, ker je tako rekel Janša.Edini Fertik je “trezno” povedal na čem temelji Janševa trditev. Ovčice pa so že začele blejati!

 8. ufff pravi

  balkanski smrdeči ideološko opranoglavi in nestrpni pra sec pa bo seveda pljuval po pisanju drugače mislečih…ufff…joj kakšna novost..ufff

 9. marta pravi

  V času razcveta tednika Mladine (okrog let 1988-1990) je bil Franci Perčič nekakšen nadzornik nad poslovanjem, saj je Mladina izhajala v zelo visoki nakladi, ca. 50.000 in več izvodov tedensko. Le kdo in zaradi česa ga je postavil na takšen položaj, to je zdaj vprašanje? Ali je kdo pomislil, kam je šel denar od prodaje dobičkonosnih naklad?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen