V SDM pogrešajo konkretne ukrepe vlade na področju mladine

0

V Slovenski demokratski mladini (SDM) so danes spregovorili o ukrepih vlade na področju mladine in predstavili predloge rešitev na področju štipendij, pripravništev, stanovanjske problematike in tudi domovinske zavesti. Konkretnih ukrepov vlade na tem področju praktično ni, je poudaril podpredsednik SDM Jure Ferjan, so sporočili iz SDM.

Vlada je močno posegla v študentsko delo in dvakrat zavrnila predlog SDS za podaljšanje uporabe študentskih bonov, tudi pri razpisu za štipendije za deficitarne poklice ni šlo brez napak, je na novinarski konferenci dejal Ferjan. SDM preko SDS po njegovih navedbah že dalj časa opozarja tudi na pomembnost dualnega šolskega sistema, ki temelji na povezovanju med šolstvom in gospodarstvom.

Dotaknil se je tudi stanovanjske problematike. SDS je na predlog SDM pred začetkom parlamentarnih počitnic v zakonodajni postopek vložila zakon o reševanju stanovanjske problematike mladih, po katerem bi bila nezasedena stanovanja na voljo mladih družinam in tistim v slabšem socialnem položaju, možen pa bi bil tudi odkup.

Članica izvršilnega odbora SDM Simona Purkat je spomnila, da se SDM zavzema za ukinitev volonterskih pripravništev. V ta namen SDS v DZ vložil tudi zakon, ki pa ga je vladna koalicija dvakrat zavrnila.

V Sloveniji je to področje po njenem mnenju povsem neurejeno. Pripravnike, ki za svoje delo niso plačani, čeprav je po zakonu pripravništvo obvezno, najdemo v šolah, vrtcih, zdravstvu, na finančni upravi in v številnih drugih ustanovah, je poudarila. Dodala je, da bi njihov predlog zakona zagotovil plačilo za vse oblike pripravništva, stimuliral delodajalce k zaposlovanju mladih pripravnikov in zagotovil financiranje pripravnikov. (sta)

mladi zalostni

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen