Sylvia Plath priljubljeno žaljivko “basic” uporabila že pred 65 leti

1

Žaljivko “basic” – prevodni približek bi se glasil preprost – ki je vse bolj priljubljena med mladimi, je kot takšno že pred 65 leti uporabila ameriška pisateljica in pesnica Sylvia Plath. Med mladimi je žaljivka postala priljubljena pred leti, ko je manekenka Kate Moss z njo ozmerjala stevardeso.

Priljubljeni spletni slovar Urban Dictionary besedo razlaga kot opis za posameznika, ki nima lastnosti, zaradi katerih bi bil zanimiv ali poseben, ni posebno pameten in ni sposoben pogovora na osnovni ravni. Zato deluje neprijetno.

Prav lahko bi verjeli, da so si žaljivko izmislili mladi, vendar je pozoren uporabnik Twitterja med prebiranjem Plathove opazil, da jo je pisateljica v tem kontekstu uporabila že v svojih dnevniških zapiskih, piše britanski Telegraph.

Tam je zapisala: “Imel si dovolj prijetnih vakuumov in plehkih osebnosti. Zato poskusiš postati preprost. Tako ali tako si izjemno preprost karakter.”

Sylvia Plath se je rodila v Bostonu leta 1932. Pisala je ekspresivno samoreflektivno poezijo, polno simbolike, v kateri so odsevali groza fašizma, otroške travme, strah pred boleznijo, soočenje s smrtjo in naravo. Med bolj poznana dela sodi roman Stekleni zvon z opaznimi avtobiografskimi prvinami. Leta 1963 je storila samomor. (sta)

sylvia plath

Število komentarjev: 1
  1. kokobily pravi

    POD*N, bi rekli po domače…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen