Sezona vzponov na Mount Everest znova odprta, prvi bo Japonec

0

Nepal je v nedeljo po spomladanskih potresih in plazu znova odprl alpinistično sezono za vzpone na Mount Everest. Prvo dovoljenje za vzpon je v jesenski sezoni dobil 33-letni japonski alpinist Nobokazu Kuriki, ki bo vrh sveta skušal doseči že petič, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nepalski minister za turizem Kripasur Sherpa je ob tem izrazil zadovoljstvo, da lahko izda dovoljenja za vzpone za jesensko sezono, potem ko sta spomladanska potresa in plaz težko prizadela njihov turizem.

Zaradi plazu je moralo takrat od namere za vzpon na Mount Everest odstopiti več sto alpinistov. Sicer pa je predstavljalo letošnje poletje drugo poletno sezono brez obiskovalcev na najvišjem vrhu sveta.

Nepalske oblasti so pot na Mount Everest prvič zaprle lani, potem ko je v plazovih umrlo 16 nepalskih vodnikov.

Kurikijevo ekspedicijo, ki bo na pot krenila 25. avgusta, sestavlja pet ljudi, med njimi tudi fotograf. Japonec, ki se bo na vrh podal sam, medtem ko bo njegova ekipa krenila iz druge baze, je sicer med zadnjim poskusom leta 2012 izgubil devet nožnih prstov.

Glede na podatke nepalskega turističnega urada je v jesenski sezoni za dovoljenja za vzpon prosilo že 14 ekip.

Sicer pa je v dveh potresih 25. aprila in 12. maja v Nepalu umrlo več kot 8700 ljudi, uničenih pa je bilo več kot pol milijona hiš.

Zaradi močnih vetrov in nizkih temperatur velja jesenska sezona za najbolj nevarno. (sta)

mount everest2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen