Raziskava: Tudi zmerno pitje lahko poveča tveganje za raka

1

Tudi zelo zmerno uživanje alkohola, to je ena pijača za ženske in dve za moške dnevno, bi lahko povečalo tveganje za raka, navajajo raziskovalci, ki so ugotovitve objavili v British Medical Journal.

Raziskovalci so preučevali ameriški študiji, ki sta zajeli več kot 100.000 odraslih, povečano tveganje zaradi pitja alkohola pa je bilo najbolj očitno pri raku na dojkah.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da se v primeru žensk tveganje za z uživanjem alkohola povezanim rakom, in to predvsem rakom na dojkah, poveča že po eni alkoholni pijači dnevno, povzema britanski BBC.

Alkohol je sicer po ugotovitvah raziskovalcev povezan tudi s povečanim tveganjem za raka v ustih, na grlu, požiralniku, črevesju in jetrih. Tveganje še povečuje hkratno kajenje in pitje.

Poleg tega so raziskovalci izpostavili, da tveganje za raka povečujejo vse vrste alkoholnih pijač. Več ko se jih popije, večje je tveganje. Tega pa je mogoče zmanjšati z manj pitja.

A varne ravni pitja ni, so dodali raziskovalci. Hkrati so sicer navedli, da pitje znotraj priporočenih dnevnih omejitev vendarle predstavlja nizko tveganje za škodovanje zdravju.

Ameriški študiji, ki so ju preučevali raziskovalci, sta za lahko oz. zmerno pitje opredelili uživanje do 15 gramov alkohola dnevno (to je manjši kozarec vina) za ženske in do 30 gramov alkohola dnevno (dve 335 mililitrski steklenici piva) za moške.

Po mnenju strokovnjakov so ugotovitve raziskovalcev le še podkrepile nasvet zdravnikov, naj ljudje čimbolj omejijo pitje in imajo dneve, ko se alkohola vzdržijo.

Dr. Jurgen Rehm in Centra za zasvojenost in duševno zdravje v Torontu pa je v uvodniku k ugotovitvam raziskovalcev zapisal, da bi morali ljudje iz družin z zgodovino raka spričo sedaj ugotovljene povezave med lahkim in zmernim pitjem ter rakom razmisliti o zmanjšanju uživanja alkohola pod priporočeno ravnjo ali se mu celo povsem odpovedati. (sta)

zenska pijana2

Število komentarjev: 1
  1. PCZ pravi

    Misilim, da dobiš raka tudi če si preveč pameten.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen