Porošenko svari pred nevarnostjo ruskega vdora v Ukrajino

2

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes posvaril pred nevarnostjo ruskega vdora v Ukrajino. Kot je dejal nekaj ur pred pogovori o ukrajinski krizi z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, je Rusija na proruski vzhod Ukrajine poslala tri vojaške konvoje, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ta teden so mejo prečkali trije veliki vojaški konvoji in se napotili v smeri proti Lugansku, Donecku in Debalcevu,” je dejal ukrajinski predsednik na vojaški paradi v središču Kijeva ob 24. obletnici neodvisnosti Ukrajine.Dodal je, da je Moskva upornikom priskrbela 500 tankov, 400 artilerijskih sistemov in do 950 oklepnikov. Pri tem ni navedel, v kakšnem obdobju naj bi Rusija to storila, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še poudaril Porošenko, Rusija kljub sankcijam Zahoda, ki so ruskemu gospodarstvu zadale hud udarec, še vedno ni opustila ideje neposrednega posredovanja. Po njegovih besedah je na meji z Ukrajino razporejenih 50.000 ruskih vojakov, med 40.000 borci, ki se na vzhodu Ukrajine spopadajo z ukrajinskimi silami, pa je tudi 9000 ruskih vojakov, kar Rusija sicer zanika. Ukrajinski predsednik je zato napovedal dodatno krepitev ukrajinske vojske.

Porošenko je bil do Rusije kritičen nekaj ur pred pogovori z Merklovo in Hollandom v Berlinu, kjer naj bi govorili o uresničevanju dogovorov iz Minska, zlasti umiku težkega orožja s frontne črte. V Berlinu bo po napovedih ukrajinskega predsednika govora tudi o delu opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki se po lastnih trditvah na terenu soočajo z omejitvami in grožnjami.

V nemški prestolnici pa ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je sodeloval na prejšnjih tovrstnih srečanjih na najvišji ravni. Moskva je spričo tega dejstva že izrazila nezadovoljstvo. (sta)

doneck vojaki rakete

Št. komentarjev: 2
  1. No name pravi

    Fašist Pitin na delu upam ,da ga doseže mednarodnoi sodišče za zločine malezijski avion z potniki že ima na vesti.

  2. MEFISTO pravi

    Da ne boš doživel suhega orgazma.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen