Po Odboru 2014, še Odbor 2015. Prva akcija: zahtevajo odstop Nussdorferjeve.

13

Željko Vogrin, sicer vodja Županove liste nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, in celjski župan Bojan Šrot sta danes v Mariboru predstavila novo civilno pobudo Odbor 2015 za človekove pravice. Ta naj bi opozarjala na kršitve človekovih pravic v Sloveniji ter terjala enakopravnost in pravičnost v sodnih postopkih.

“Do ustanovitve civilne iniciative Odbor 2015 za človekove pravice so nas privedle vse pogostejše kršitve človekovih pravic s strani državnih organov, predvsem organov pregona in še posebno pravosodnih organov,” je povedal Vogrin in izpostavil izsledke poročila Evropskega sodišča za človekove pravice, po katerem je Slovenija na prvem mestu po ugotovljenih kršitvah človekovih pravic na število prebivalcev med članicami tega sodišča.

Zaradi po njihovem mnenju neustreznega odziva na omenjeno poročilo Odbor 2015 za človekove pravice poziva varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer k odstopu s položaja. Poslance DZ pa poziva, naj nemudoma skličejo izredno sejo parlamenta, na kateri bodo obravnavali problematiko kršitev človekovih pravic v Sloveniji.

V civilni pobudi so še posebej izpostavili primer nekdanjega nekdanjega župana Franca Kanglerja, ki mu na mariborskem sodišču sodijo zaradi različnih očitkov. “Gre za kršitve, ki bodejo v oči. Ne smemo dovoliti, da se preko določenih predstavnikov organov pravosodja izvaja politični in medijski linč. Sicer pa Kangler ni osamljen primer kršitev človekovih pravic,” je dejal Vogrin in v imenu odbora pozval predsednika vrhovnega sodišča, naj zaradi domnevno očitnih kršitev pravic Kanglerja “ustrezno ukrepa”.

Šrota, ki je tudi odvetnik, je k pridružitvi Odboru 2015 za človekove pravice navedlo njegovo profesionalno delo, hkrati pa tudi mnenje, “da vsakega odgovornega državljana, ki je tudi malce družbeno aktiven, mora skrbeti in zaskrbeti tako katastrofalno poročilo Evropskega sodišča za človekove pravice”. “Prav bi bilo, da se naredi natančna analiza teh sodb, saj za vsako sodbo stoji ime človeka, ki je to kršitev naredil. Verjetno to ne bi smelo ostati brez posledic, sicer se stanje na tem področju ne bo izboljšalo,” je še povedal.

Tudi sam je bil kot celjski župan v treh kazenskih postopkih, a, kot je dejal, v vseh oproščen, čeprav se v javnosti ustvarja vtis o nasprotnem. “Zgrožen” je tudi nad postopki zoper nekdanjega županskega kolega Kanglerja, med drugim zaradi dvoma v nepristranskost sodnikov. “Če sodnik v obrazložitvi sodbe politično komentira svojo odločitev, se takoj postavi utemeljen dvom v to, da je bil nepristranski,” je povedal.

Odvetnik Dušan Ludvik Kolnik se je Odboru 2015 za človekove pravice pridružil, ker mu “ni vseeno, kaj se dogaja v tem mestu”. Izpostavil je predvsem vlogo medijev, ki po njegovih besedah ne bi smeli biti ravnodušni do kršitev človekovih pravic in bi morali o primerih, kot je Kangler, ustrezneje poročati.

Kljub podobnemu imenu po besedah Vogrina niso povezani z Odborom 2014. O članstvu ne želijo govoriti, saj naj bi bili odprti za vse, ki se jim želijo pridružiti. Šrot pričakuje, da se jim bodo pridružili posamezniki iz vse Slovenije, tudi ugledni pravniki. (sta/ured)

vlasta nussdorfer2Odbor 2015: Nussdorferjeva naj odstopi!

Št. komentarjev: 13
 1. No name pravi

  Odstop rdče čarovnice?
  No ja iluzija.
  Tile gredo samo z nogami napreje.

 2. raft pravi

  Odstop Vlaste Nussdorfer? Nikakor. Se pa strinjam, da mora biti bolj pozorna in odločna pri odkrivanju barabij rdečih barab.

 3. kmet pravi

  Nasmiha se, kot marija devica – a je vse drugo, kot to!

 4. MEFISTO pravi

  Pravzaprav je edni pameten in ustrezen ukrep ukinitev institucije varuha človekovih pravic rdeče kontinuitete.

 5. MoroStar pravi

  Če tako pravi Odbor, potem jo je treba podpreti (ne podreti).

 6. linke pravi

  miss pigy

 7. Francisco pravi

  Skrajni čas, da sama da odpoved!
  DA JE NI OPRAV NIČ SRAM!
  GRAUŽ GRAUŽASTI in posmeh človeškemu človeku!

 8. Anton pravi

  Nussdorferjeva prava ni študirala v Cambridgu ampak pri specialistu za tajno kazensko pravo bavconu. Taki ne odidejo, take je treba odnesti. Nussdorferjeva je šla s svojim prilizovanjem za vse najvišje funkcije v državi toliko predaleč, da jo z lahkoto preimenujemo v gnusdorfer.

 9. ufff pravi

  ufff….tja jo je mafijsko a legalno nastavila kučanova udbomafijska oligarhija s točno določenimi ukazi…..kot so pred njo onega “nestrankarskega ” “neodvisnega” podivjano-“strpnega” združenega rdečuha….uffff….saj so vsi isti….iz istega kučanovega ideološko pos ra nega tropa……ufff…če ne bi iz tega NESTRPNEGA gn oja ne tako divje smrdelo, bi jih kučanova mafijska, a legalna, nomenklatura ne postavila na te položaje……tako, da vi upate nemogoče ….uffff

 10. borec pravi

  …..nič ni več slišati o njenem projektu:BELI OBROČ.
  Njena najtesnejša sodelavca:
  odvenica Galetova,pravnomočno obsojena,na prestajanju kazni!
  Zoran Thaler,pravnomočno obsojen,oba obsojena zaradi PODKUPOVANJA.

 11. drugačen pravi

  Očitno gredo skozi samo plačani pljuvalci.

 12. demokrat1953 pravi

  Da je Slovenija na vrhu držav z največ kršitev človekovih pravic glede na število prebivalcev pomeni, da varuh človekovih pravic v Sloveniji ne naredi ničesar- ali ne more pali pa NOČE !!!! Še dobro, da imamo Odbor 2014 !!!

 13. MEFISTO pravi

  Drugačen, ko boš napisal kaj pametnega, pa boš “šel skozi”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen