MARIJINO VNEBOVZETJE. Nadškof Zore na Brezjah pozval k delu za skupno dobro.

17

Praznik Marijinega vnebovzetja je tudi letos v Marijino narodno svetišče na Brezje privabil več tisoč ljudi. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v osredji maši izpostavil pomen dobrih odnosov med ljudmi in tudi gospodarstvenike ter politike pozval k delu za skupno dobro.

Zore se je v nagovoru oprl na evangelijski odlomek, ko se je Marija srečala s prav tako nosečo sorodnico Elizabeto, kar velja za enega najbolj veselih odlomkov Svetega pisma. Zore meni, da se moramo od njiju najprej naučiti sprejemati drug drugega z veseljem. “V prizoru njunega srečanja ni nobene zavisti, nobene tekmovalnosti, nobene užaljenosti,” je poudaril.

Dodal je, kako drugačni bi postali odnosi med nami, če bi se srečevali v takšnem duhu medsebojnega sprejemanja in veselja drug nad drugim in kako drugačne bi bile naše družine, če nam ne bi bilo potrebno drug drugemu dokazovati, da mora obveljati naša misel ali naša odločitev, otroci pa bi živeli v družinah, v katerih bi lahko oblikovali svoj značaj in razvijali svoje sposobnosti.

Prav tako bi bilo drugačno naše gospodarsko, družbeno in politično življenje, če bi bila odpravljena zavist ter bi se začeli veseliti uspeha drug drugega in si ne bi več metali polen pod noge ter bi delali za skupno dobro. “Temelj tega veselja bi bilo spoznanje in zavest, da je uspeh kogarkoli izmed nas dober za vse nas, ker predstavlja naše skupno dobro” je dejal Zore.

“Vem, da se lahko marsikomu zdi, da so moje misli naivne, vendar sem prepričan, da bi marsikaj od tega lahko začeli živeti v naših medsebojnih odnosih in da bi potem naša Slovenija vsem postala veliko lepša domovina, pa še marsikaterega društva za človekove pravice ali proti sovražnemu govoru in še marsikaj podobnega ne bi potrebovali,” je poudaril Zore, ki je v preteklosti kot pater deloval v frančiškanskem samostanu na Brezjah, tokrat pa je prvič v vlogi nadškofa spregovoril na prazniku Marijinega vnebovzetja.

Zore je Mariji izročil naš narod in družine ter vse odgovorne v gospodarstvu, družbi in politiki s priprošnjo, “da bomo vedno bolj sposobni veselja v naših medsebojnih srečevanjih”. Tako kot vsako leto na praznik Marijinega vnebovzetja je bila danes na Brezjah, ki je bilo pred 15 leti razglašeno za Marijino narodno svetišče, obnovljena tudi posvetitev slovenskega naroda Mariji iz leta 1992.

Na osrednji maši na delno pokritem trgu pred baziliko Marije Pomagaj se je zbralo nekaj tisoč ljudi, še več pa jih na Brezjah pričakujejo tekom dneva. Redarji so na parkirišču do 11. ure našteli okoli 1200 avtomobilov, v katerih se je pripeljalo več kot 3000 ljudi, mnogo pa je tudi romarjev, ki se na Brezje odpravijo peš. Na ta način dela prost dan izkoristijo tako za duhovnost kot za rekreacijo.

Veliki šmaren je praznik tudi za slovenske Rome, ki vsako leto v tem času pridejo na Brezje in s svojim pastoralnim vodjem bivajo v kampu na Črnivcu. Dva dni pred samim praznikom so potekale delavnice in kateheze z njihovim župnikom Petrom Kokotcem, procesije, v kateri so Romi ponesli podobo Marije Pomagaj po parku miru, pa se je letos udeležilo več kot 400 romarjev.

Pred letošnjim praznovanjem se je zaključila prva faza obnove atrija frančiškanskega samostana na Brezjah. Pripravljena je osnova, na katero bodo kasneje položili granitne plošče. Novost na Brezjah, ki slovi po romarskem turizmu, pa je avtomat za izdelavo spominskega kovanca. Na obisk Marijinega svetišča bosta obiskovalce spominjala podoba Marijine Pomagaj in podoba brezjanske bazilike. (sta)

brezje3

Št. komentarjev: 17
 1. pubec pravi

  Kje je bila “politična elita” vseh barv,da bi to slišala ?

 2. a pravi

  Takle marmorno leseni oder pa ni ravno poceni.

 3. beti pravi

  Upam, da bo naslednja vlada JJ, ta praznik naredila za dela prost dan!

 4. miro pravi

  Po dolgem času PRAVI nadškof slovenske cerkve!

 5. borec pravi

  a pravi:

  …….sigurno ni v njemu nobenega tvojega centa.

 6. Mefisto pravi

  Borec
  Čigavi centi pa so?

 7. Mefisto pravi

  Beti
  Naslednja vlada..
  JJ?
  Pozabi.

 8. Petrvc pravi

  Teden dni sprščenega pohajkovanja p gorah Tadjikistana, pa se vrnem domov. In mi soseda zavije v časopis solato. Časppis je bil Delo. In kaj naletim tu?!
  V Delu, z dne 11.08.15, književni listi, stran 15, se Janez Merkež loteva procesa proti Nagodetu. Zagrizenem Jugoslovanarjem in zagovornikom četnikov in nosilcev majniške deklaracije za odcepitev od AvstroOgrske 1918. Baraba, dobil je svoje!
  In glej ga zlomka, tale navedba: ” Od antigone do kominternovskih šol, od UDBE do Janševih prijemov v pogojih sodobne demokracije.”

  Je en norec na spletu, ki ni zdrav, če ne omeni Petrovca in je kar veliko norcev med novinarji, ki jih daje Janšofobija!
  Kaj ima Janša z Nagodetovimi procesi???????
  Delo sem z solato vred vrgel v smeti!

 9. Žane iz Ljubljane pravi

  Pametnjakovič beti, ta praznik je ŽE dela prost dan.

 10. borec pravi

  Mefisto.
  …centi so od vernih ljudi,ki dajejo prispevke,veliko pa darujejo zagrizeni komunisti,ko se jim približuje zadnja ura,mislijo,da se bojo s tem odkupili Stvarniku.

 11. lotela pravi

  Vašega Stvarnika ni….in ga ne bo. Vaš Stvarnik je toliko resničen kot Samorog ali kakšna vila.

  Inteligenten človek ki daje nekaj na znanost in znanje je že zdavnaj spoznal,da je to en velik nateg. Mali človek pa pač…..

  Na svetu je 5000 “bogov” vendar vas je pa pravi ja. Hi hi

 12. borec pravi

  loleta:
  ……. nekam šepa tvoja inteligenca.

 13. lotela pravi

  Zakaj že borec? A boš dokazal obstoj Boga in smiselnost vernosti v kakšnega?

 14. ivanko pravi

  Sicer ne vem zakaj je bil izbrisan komentar, ki ni bil nžaljiv ali kakorkoli sporen, vendar me zanima BOREC povej mi en argumentiran razlog oziroma eno argumentirano dejstvo, da bo neizpodbiten dokaz da Stvarnik obstaja in zakaj bi bila vera v kakršnikoli obliki potrebna in nujna?

 15. borec pravi

  loleta:
  ivanko:

  …če sta tako prepričana,mi pa vidva dokažita z argumenti,da ni Stvarnika.

 16. ivanko pravi

  To da ni Stvarnika lahko dokažem z enako verjetnostjo, kot lahko dokažem da ni vil, Palčka smuka in podobnih mitoloških bitij.

  Tako da tvoj odgovor ki je dejansko vprašanje je popolna neumnost.

  V 21, stoletju bi morala biti v ospredju znanost in resnica.

  Če boš pa ciljal na moralnost in etiko se pa sploh podre vsa teorija o kakršnem koli stvaniku. Če bi dejansko prebral biblijo ali pa kakšno drugo sveto knjigo, bi hitro ugotovil da je dejansko zelo težko najdit kakšno moralnost.

  Moralnost kot recimo da žrtvuješ svojega sina? uStrahovanje z bgom a la če ne boš pa to te bo pa….

  Kdor pa misli da je dober zaradi vere, je pa v štartu slab človek.

  Js ne rabim ustrahovanja ali pa se dokazovati nekemu namišljenemu liku, da bi bil dober.

  Vera se sesuva sama vase.

  Preberi kakšnega Richarda Dawkinsa.

 17. borec pravi

  ivanko.
  ……no ker že greš za znanost in resnico, mi pa prosim povej ,kaj je bilo prej,kokoš ali jajce.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen