Na stotine migrantov v Budimpešti navalilo na vlake v smeri Avstrije in Nemčije

0

Več sto migrantov je danes v Budimpešti zasedlo vlake v smeri Nemčije in Avstrije. Po poročanju madžarskih medijev so se policisti, ki so na železniški postaji Keleti migrantom preprečevali vstop na vlake, umaknili. Na železniških postajah v Budimpešti vlada kaos, saj so jih preplavili migranti, ki v vse večjem številu prihajajo iz smeri Srbije.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa si migranti in begunci sami kupujejo vozovnice za vlak, madžarske oblasti pa za zdaj niso pojasnile, zakaj so se policisti umaknili.

Na postajah v Budimpešti je obtičalo okoli 2000 prosilcev za azil, saj jih priseljenski urad ne pošilja več v azilne domove, ker naj bi bili preobremenjeni.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sta danes nemška kanclerka Angela Merkel in madžarski premier Viktor Orban govorila o begunski krizi. O vsebini pogovora za zdaj ni znanega še nič.

A tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je na družbenem omrežju Twitter zanikal govorice, da so nemške oblasti dale na voljo posebne vlake za prevoz beguncev v Nemčijo. Po njegovih trditvah je treba begunce, ki pridejo na Madžarsko, tam registrirati in tudi izvesti azilni postopek.

Nemčija je sicer pred dnevi za sirske državljane prekinila izvajanje dublinske uredbe, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista država članica EU, v kateri so vstopili v unijo.

To pa po trditvah madžarske vlade povzroča zmedo in zato od Nemčije zahteva, naj pojasni pravno situacijo v zvezi z gibanjem nezakonitih migrantov znotraj EU. Po navedbah madžarskih vladnih predstavnikov je Nemčija v zadnjih dneh pokazala popustljiv odnos do migrantov, ki prihajajo iz Sirije, kar da “dviguje upanje” migrantom, istočasno pa situacija postaja nejasna.

Po navedbah vladnih predstavnikov za madžarsko tiskovno agencijo MTI je možno v skladu s schengenskimi pravili migrantom odhod iz Madžarske omogočiti le z veljavnimi dokumenti in vizumi držav, v katere želijo priti. Ker je Madžarska ravnala v skladu s svojimi zakoni in zakonodajo EU, je na železniških postajah Budimpešte prišlo do množičnega zadrževanja migrantov. V Budimpešti zato od Nemčije želijo pojasnila, dodajajo pri madžarski vladi.

Nemško notranje ministrstvo je kasneje sporočilo, da je treba tiste migrante in begunce, ki pridejo na Madžarsko, tam tudi registrirati in izvesti morebiten azilni postopek. Na ministrstvu so prav tako poudarili, da Nemčija ni prekinila izvajanja dublinske uredbe. (sta)

emigranti vlak

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen