Janez Janša s 7 konkretnimi ukrepi za reševanje begunske krize

18

Piše: Janez Janša, predsednik SDS

Problem v EU ni rešljiv, v veliki meri pa je rešljiv z njeno pomočjo.

Evropa se že leto dni poleg z navalom ekonomskih migrantov, kar je stalen pojav, s težavami in frustracijami sooča tudi z velikim navalom beguncev iz območij, ki so jih zajeli vojni spopadi ter terorizem ISIS. 14 septembra 2015 je sklicano izredno zasedanje zunanjih ministrov EU, kjer naj bi se dogovorili za enotnejši pristop k problemu in sprejeli ukrepe, ki bi problem začeli reševati in ne samo blažiti.

V nadaljevanju podajam predlog konkretnih ukrepov, ki bi jih po mojem mnenju morala EU deloma sama sprejeti in uresničiti in deloma predlagati partnerjem v okviru OZN. Potrebni so dolgoročni, strateški ukrepi mednarodne skupnosti. Sprijaznjenje z dejstvom, da bodo begunci v velikem številu pač prihajali v Evropo tudi naslednja leta in da moramo biti zgolj solidarni, problema ne bo rešilo, le povečalo ga bo. EU nima niti bivanjskega niti socialnega prostora za 50 milijonov potencialnih beguncev iz Bližnjega vzhoda in Afrike. Problem torej ni rešljiv v EU. Bolj se bo to dejstvo zapostavljalo, večje bodo iluzije obupanih ljudi, večji bo begunski val in posledično problemi, ki jih povzroča v EU. V veliki meri pa je begunsko krizo s pomočjo EU možno rešiti, vendar s premišljenim pristopom.

 1. Reševanje življenj beguncev, še posebej tistih, ki so že na begu kot cele družine, mora ostati prioriteta. Tu je evropska solidarnost potrebna. Obenem je nujno tesno sodelovanje vseh članic EU pri preprečevanju prikritih vstopov pripadnikov ISIS.
 2. Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno. Hkrati pa seštevek kvot predstavlja končno število beguncev, ki ga je EU še sposobna sprejeti na svojem ozemlju. To bi moralo biti zelo jasno poudarjeno in znano tudi v okoljih, kjer nastajajo vzroki problema.
 3. Potencialnih, življenjsko ogroženih beguncev je bistveno več, kot jih EU lahko sprejme. Tudi tem je treba pomagati, vendar na ozemljih čim bližje njihovemu domu. EU mora doseči sprejem zavezujoče resolucije OZN, s katero bodo ustvarjene varne cone za begunce na ozemlju Sirije in Iraka. Članice VS OZN in nekatere prijateljske arabske države imajo dovolj vojaških kapacitet, da te cone ustrezno zavarujejo. Mednarodno humanitarno pomoč se usmeri tja. Na ta način je z enakim denarjem mogoče pomagati bistveno več ljudem kot pa s povečevanjem dragih azilnih mest v EU.
 4. EU mora doseči sprejem zavezujoče resolucije OZN, s katero se ustvari celovita pravna podlaga za obsežno in temeljito mednarodno vojaško akcijo proti ISIS. Zgolj letalski napadi niso učinkoviti. Sirijo in Irak je potrebno stabilizirati, sicer bo cena razsula dosegla dodatne stotisoče žrtev in predvsem beguncev.
 5. Državam, ki so z begunci najbolj obremenjene, je treba izdatneje pomagati. Turčija se je nekaj let pretežno sama soočala s sto tisoči beguncev iz Sirije, ki so v begunskih taboriščih na njenem ozemlju najprej čakali in upali, da se bo vojna v domovini končala. Ker učinkovitega posredovanja ni bilo in mednarodna skupnost ni bila sposobna zagotoviti Asadu boljše alternative, so stotisoči obupali in se napotili proti EU. Preko tega vala prejemamo račun za tiščanje glave v pesek v preteklih letih.
 6. Problem ekonomske migracije je treba dosledno ločevati od begunske problematike. Tudi v tem primeru EU ne more sprejeti toliko ekonomskih migrantov, kot jih želi vanjo vstopiti. Vse tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev za legalno migracijo, je potrebno striktno zavračati, hkrati pa povečati mednarodno razvojno pomoč državam, ki so vir ilegalne migracije. Predvsem pa mora EU zagotoviti učinkovito uporabo razvojne pomoči z neposredno distribucijo in nadzorom.
 7. EU mora dodelati in poenotiti azilno in migrantsko politiko. To še posebej velja za države znotraj Schengenskega območja. Članice območja, ki pravila drastično kršijo, je potrebno opozoriti na možnost njihove začasne ali trajne izključitve.

Ne delam si iluzij, da je mogoče gornje predloge zelo enostavno uresničiti. Nekateri med njimi so bili že večkrat javno predstavljeni in nato pozabljeni.  Poleg objektivnih težav so rešitvam na poti tudi različni interesi posameznih držav na Bližnjem vzhodu ter interesi vseh, ki jim ustreza, da politična moč EU v mednarodnem prostoru ne dosega njene ekonomske teže. Ti pa niso samo v Moskvi in islamskem svetu. Kljub temu pa je begunski problem tako velik in očiten, da je predlagane rešitve nujno sprejeti in uresničiti, česar vsaj javno noben resen mednarodni dejavnik ne more več ignorirati ali celo zanikati.

Slovenija se je predvsem leta 1992 in 1993 soočala z velikim valom beguncev iz BiH. Takrat je naše ministrstvo za obrambo z Upravo za zaščito in reševanje skrbelo za skoraj 70.000 beguncev iz te države. Nismo pa ostali zgolj pri tem. V začetku leta 1993 smo izdelali načrt za mednarodno posredovanje v BIH, s katerim bi tam pomagali ljudem in zajezili begunsko krizo. Del tega načrta je bila tudi vzpostavitev varnih con pod zaščito OZN. Maja 1993 sem ga osebno predstavil v ameriškem State Departmentu, Pentagonu in Senatu, takratni minister za zunanje zadeve Lojze Peterle pa v Bruslju. Kljub nekaterim prvim skeptičnim reakcijam je bil načrt z nekaj zamude in žal pomanjkljivo zaščito Srebrenice kasneje uresničen in je leto kasneje pomagal k oblikovanju Daytonskega sporazuma.

Leta 1993 Slovenija ni bila še niti kandidatka za EU ali NATO, pa so nam v mednarodnem prostoru kljub temu večinoma pazljivo prisluhnili. In vsaj deloma upoštevali. Kje je danes naša volja do resnične solidarnosti, ki probleme dejansko rešuje? Kje so danes, ko smo enakopravni člani vseh relevantnih mednarodnih forumov in imamo vsaj teoretično dostop do vseh odločujočih mednarodnih dejavnikov, naše zmožnosti in ambicije? Upajmo vsaj, da se ne končajo pri propadajočem arbitražnem sporazumu.

emigranti hodijo

Št. komentarjev: 18
 1. MoroStar pravi

  IJJ za sekretarja OZN!

 2. irena pravi

  A še je kdo drug od etabliranih slovenskih politikov zapisal podobne konstruktivne predloge?

 3. JOJ pravi

  Konkretni predlogi, ki so uresničljivi.
  Pohvalno!

 4. jani pravi

  Zakaj Pahor in Cerar nič ne predlagata???

 5. Petrovc pravi

  Janezevi ukrepi so mlatenje prazne slame!
  Edino, kar se strinjam je, da se Slovenska plitika sploh ne odzove!
  Če ti, milijoni, beguncev, hočejo red in delo, naj red narede doma! Veliko več jih je, kot teroristov, ki tam delajo nered.
  Ali pa naj se poberejo v USA, ki so kaos pri njih naredile!

  Sprejmemo lahko le družine ali posameznike, ki so dokazano katoliškega prepričanja! Muslimane naj sprejmejo muslimanske države!

 6. No name pravi

  Moro@?
  Ni slab predlog ima pa več možnosti,če bi kandidiral kot Slinavi.
  Delno se strinjam z Jj vendar pa tale kombinirani eksodus ni več samo begunski val ampak začetek verske vojne in to se bo pokazalo zelo kmalu-kot je napovedal Nosterdamus.

 7. No name pravi

  Po Nosterdamusu bo vojna trajala 12 izčrpljajočih let in se bo končala z porazom islama na bosporju in Islam bo izginil iz Evrope_to je napovedal že Nosterdamus in očitno se zadeve vrtijo v tej smeri.

 8. Petrovc pravi

  V Življenju sem prečital nekaj tisoč, dobrih, knjig.
  V hitrem pregledu izstopajo, vredne branja:
  1. Biblija (zaradi človeških nravi božjega naroda)
  2. Sto let samote (jezik in zgodba)
  3. Peščeni planet (božanstvo)
  4. Mein Kampf (aktualen bolj, kot kdajkoli)
  5. Alamut ( velja kot za Mein Kampf).

 9. Petrovc pravi

  Svetovni center zla se igra z Europo. Nedavno so jo bombardirali, da so lahko “pomagali” in mastno služili. Sedaj nam bodo organizirali kaos in anarhijo, da bodo lahko “pmagali”
  Prihaja čas, ko se bomo, pametni, zavedli, kakšen poraz smo doživeli 1945!

 10. miki pravi

  Pretiravat ni potrebno… kakšnih 50 milijonov beguncev?

 11. milko pravi

  No vsaj enkrat se je Janez podpisal na tem portalu! Pohvalno!

 12. vprašanje pravi

  Zakaj nekateri mladi in krepki migranti nočejo dati prstnih odtisov in bežijo iz begunskih bivališč? Imajo kakšne slabe namene? So med njimi nevarni ljudje, ki so se izmuznili v Evropo med stotnijami pravih beguncev in prav zato nočejo , da bi jih imeli kje registrirane? Malo me je strah.

 13. radovan pravi

  Humanost do beguncev in ljubezen in obveznost do svoje družine in njena zaščita ne gresta skupaj. V bistvu se te množice beguncev vsi bojimo, eni zaradi množičnosti, eni zaradi tega ker je 80 % mlajših moških, drugispet zaradi bolezni itd. dejstvo pa je, da se muslimani niso nikjer na svetu asimilirali. Zato jih je treba pošiljati Franciji in Angliji,ki sta ustvarili kolonialni sistem in povzročili na dolgi rok vso to preseljevanje. Angležemm vsaj pol kvote.

 14. drugačen pravi

  Kaj je že o beguncih dejal njegov strankarski kolega Črnčec? Moje mnenje je, da se tale pišoči precej spreneveda!

 15. boris pravi

  Janša je edini, ki vsaj jasno in glasno pove, kaj bi morali narediti, vsi drugi so tiho kot miši. Sram naj jih bo, gre vendarle tudi za našo državo!

 16. kekec pravi

  Kaj bo babika in cmerar , rojeni čistokrvni beboti. Brez palčka si še prdnit ne upata. Janša vsaj pove ukrepe, jasno in glasno.

 17. OPOMIN pravi

  ŠE IZBRISAN (25000 ) NI REŠIL, TO JE NJEGOVO MASLO. DOSEDANJI STROŠKI 60.000.000,00€

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen