Od Nagodeta do Janše

13

OD NAGODETA DO JANŠE

Kronika novodobnega montiranega sodnega procesa Patria

Avtor: Dejan Kaloh

Izvensodnim povojnim pobojem kot manifestaciji absolutne komunistične oblasti so se kasneje pridružili še politično montirani sodni procesi, ki so za sabo prav tako puščali trupla tistih, ki so si upali pokazati drugačen svetovni nazor ali je oblast v njih prepoznala morebitno politično opozicijo v prihodnosti. Nagodetov proces iz leta 1947 je bil javni politični proces, v katerem so po petnajstih dneh farse na ljubljanskem sodišču tri obtožene: Črtomirja Nagodeta, Ljuba Sirca in Borisa Furlana, obsodili na smrt s streljanjem. Sirc in Furlan sta bila kasneje pomiloščena in sta dobila »samo« 20 let zaporne kazni, Nagodeta pa so mesec dni po obsodbi, 12. septembra 1947 ustrelili. Komunisti so mrtvega Nagodeta zagrebli na neznani lokaciji in tako za vse večne čase oskrunili pietetni spomin nanj.

Septembra 2011, 20 let po razveljavitvi krivične sodbe, ki je doletela Nagodeta in ostale žrtve komunistične represije, se je v isti stavbi, v isti zatohli sodni dvorani, v kateri se je politično sodilo Nagodetu in preostalim štirinajstim soobtoženim, začenjal na moč podoben montiran politični proces. Razločno se je še vonjal duh tistega časa, ki je s svojim postanim vonjem sporočal, da se od revolucionarnih časov do danes, skorajda ni nič spremenilo. Le osebe so se zamenjale. Namesto Nagodeta je tam bil Janez Janša, namesto drugih iz Nagodetovega procesa, med drugimi Anton Krkovič in Ivan Črnkovič, namesto tožilca Viktorja Avblja najprej Branka Zobec Hrastar, kasneje pa Andrej Ferlinc, ki je dejansko preganjal Janeza Janšo za v slovenskem kazenskem zakoniku neobstoječe kaznivo dejanje miselnega delikta, namesto zvočnikov po ulicah so o procesu v zadevi Patria trobili režimski mediji – nekateri so celo imeli še ista imena. Kakšna grenka ironija v tej še bolj grenki reprizi teptanja človekovih pravic!

V knjigi je predstavljena zelo natančna kronika politično montiranega sodnega procesa Patria, od vložitve skonstruiranega obtožnega predloga do padca krivične sodbe. Sam avtor se je udeležil več kot polovice narokov in skoraj vedno se mu je obračal želodec. Zlizanost sodišča in tožilstva se namreč sploh ni skrivala, v bistvu je to postal enoten državni organ za politično likvidacijo razrednega sovražnika št. 1, Janeza Janše. Teptanje človekovih pravic v tem sramotnem sodnem procesu je razkrilo tudi Ustavno sodišče RS in aprila 2015 razveljavilo vse krivične obsodbe.

Dodana vrednot knjige je tudi v »insajderskih« informacijah, ki so bile avtorju na voljo kot pronicljivemu novinarju, ki je od samega začetka spremljal to politično motivirano sojenje. Knjigo bogati dokumentarno gradivo v obliki fotografij in prilog; nekatere med slednjimi – denimo izsledki preiskovalne komisije Krpan, ki so med drugim razkrili soustvarjalce afere Patria – so objavljene sploh prvič.

Obseg: 457 strani

Format: 17 cm x 24 cm

Trda vezava

Redna cena: 25,00 EUR

Naročila: info@politikis.si

(Poštnino po veljavnem ceniku Pošte Slovenije plača naslovnik ob prevzemu. Vse cene vsebujejo 9,5 % DDV.)

 

od nagodeta do janse banner

Št. komentarjev: 13
 1. jani pravi

  Zagotovo kupim! Še ena v zbirki “resnica vedno premaga laž”!

 2. mac pravi

  Čestitke avtorju. Verjamem, da bo tudi ta njegova knjiga uspešnica!

 3. klemen pravi

  Prebral sem prvo Patrio Kaloha in avtor me je prepričal, kakor me je prepričalo US, da živimo v nedemokratični državi, kjer imamo še vedno politično montirane sodne procese.

 4. berilo pravi

  Fajn. Ta krivični proces mora za vse večne čase ostati obelodanjen. Da bodo Slovenci čez mnoga desetletja še vedno vedeli, koliko škode so naredili komunisti naši državi!

 5. irena pravi

  U, super naslovka, 1947 – 1988 – 2014 v enem loku. Jasno je, da so komiji pri nas še vedno na oblasti. Kupim pod must have.

 6. piki pravi

  Naj jo predvsem preberejo: klajnšek, merlinc, masleša in drugi kršilci slovenske ustave in zakonov!

 7. Rdeče bi mogle bit samo jagode pravi

  Ni hudič,da ne bom reskiral 25eur,najprej preberem,ker zna bit zelo zanimiva knjiga,potem lepo zapakiram pa pošljem malim škratom v Murgeljstan,da se najdejo v svojih vlogah sedaj ko so krinke padle…
  Pa eno si še za sebe kupim za spomin,da bodo nekoč otroci videli kakšne igre so se tukaj šli rdeči.

 8. jožek pravi

  Politikis, neverjetni ste! Na svoj račun ne prenesete NITI BESEDE, na račun takih, ki vam ne pašejo pa lahko pišejo ” določeni komentatorji” karkoli želijo. Čimbolj neprimerne reči, tem bolje! Pa kar brišite me, če želite, ker RESNICA BOLI !!!

 9. BioBenz pravi

  hehehehe…republikanske fore…glen beck in ann coulter vsak mesec izdata knjigo kako liberalci uničujejo ameriko…

  Sploh ni pomembno ali bodo še kdaj na oblasi ali ne…potrebujejo samo mailing listo ljudi ki kupijo isto knjigo vsak mesec 🙂

 10. No name pravi

  Težava Slovenijeje NE lustracija-dlje se zadeva odlaga bolj je vprešljivo ali je samo lustracija dovolj.

 11. Marcel pravi

  A bo šent na volitvah kandidiral

 12. […] Knjiga OD NAGODETA DO JANŠE. Kronika novodobnega montiranega sodnega procesa Patria.Izvensodnim povojnim pobojem kot manifestaciji absolutne komunistične oblasti so se kasneje pridružili še politično montirani sodni procesi, ki so za sabo prav tako puščali trupla tistih, ki so si upali pokazati drugačen svetovni nazor ali je oblast v njih prepoznala morebitno politično opozicijo v prihodnosti. Nagodetov proces iz leta 1947 je bil javni politični proces, v katerem so po petnajstih dneh farse na ljubljanskem sodišču tri obtožene: Črtomirja Nagodeta, Ljuba Sirca in Borisa Furlana, obsodili na smrt s streljanjem. Sirc in Furlan sta bila kasneje pomiloščena in sta dobila »samo« 20 let zaporne kazni, Nagodeta pa so mesec dni po obsodbi, 12. septembra 1947 ustrelili. Komunisti so mrtvega Nagodeta zagrebli na neznani lokaciji in tako za vse večne čase oskrunili pietetni spomin nanj. Več TUKAJ. […]

 13. Miljenko pravi

  Ker mati vseh afer ni razrešena in nikoli ne bo zahvaljujoč spoštovane ga. B. Brezigar, lepo prosim, da ne flancate neumnosti!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen