Il Giornale: Vatikanska kongregacija za nauk vere ni ugotovila nadnaravnih razodetij Device Marije v Međugorju

4

Kongregacija za nauk vere je papežu Frančišku predala končno poročilo, v katerem je Međugorje v BiH priznalo kot kraj vere, molitve in pobožnosti, vendar ne tudi kot svetišča, je poročal italijanski časnik Il Giornale. Kot dodaja, so člani kongregacije za nauk vere izpostavili, da ni bilo dokazov o nadnaravnih razodetjih Device Marije v Međugorju.

Končno poročilo, ki je sestavljeno na podlagi dokazov, je sedaj na mizi pri papežu, ki bo odločil, ali bo sprejel ugotovitve kongregacije za nauk vere in bo potem svojo odločitev tudi objavil, še navaja italijanski časnik.

Mednarodno komisijo, ki je ugotavljala dokaze o domnevnih razodetjih v hercegovskem mestu je oblikoval Frančiškov predhodnik papež Benedikt XVI. leta 2010. Komisija je več let zbirala dokaze o domnevnih razodetjih in nato svoje ugotovitve predstavila kongregaciji za nauk vere.

V dokumentu, ki so ga poslali papežu Frančišku, so še zapisali, kot navaja Il Giornale, naj verniki še naprej romajo v Međugorje, vendar naj se vzdržijo srečanj z jasnovidci in udeleženci v domnevnih razodetjih Device Marije.

Več deset tisoč romarjev iz različnih delov sveta se je tudi v četrtek zbralo v Međugorju, kjer so obeležili 34. obletnico od prvih domnevnih razodetij. Po podatkih međugorskega informativnega centra Mir u Međugorju, so organizirane skupine romarjev prišle tudi iz Slovenije.

Verniki iz celega sveta romajo v Međugorje kljub temu, da Sveti sedež zavrača priznanje Međugorja kot uradnega svetišča.

Papež Frančišek je sicer le nekaj dni po obisku v Sarajevu v začetku junija med svojo pridigo v Vatikanu izrazil dvome v verodostojnost razodetij. Med drugim je kritiziral jasnovidce, ko pravijo, da se jim bo Devica Marija oglasila na določen dan ob štirih popoldne ter ocenil, da se na ta način preživljajo. Ocenil je, da gre bolj za “mehko religijo in sodobni gnosticizem” kot za pričevanje vere.

Izpostavil je, da “srečanja” z Devico Marijo ob določenem času niso del krščanske identitete ter poudaril, da vere ni mogoče utemeljevati na razodetjih temveč samo na Jezusu Kristusu.

Devica Marija naj bi se otrokom iz okolice Međugorja prvič razodela proti večeru 24. junija 1981 na kraju Podbrdo nedaleč od Međugorja. Otroci naj bi se takrat ustrašili in pobegnili, a so doživeli razodetje tudi naslednji dan. Kot odrasli ljudje trdijo, da razodetja potekajo do današnjih dni.

Ena izmed njih Ivanka Ivanković Elez je tudi pred mednarodno vatikansko komisijo povedala, da vidi razodetja Device Marije vsako leto na 25. junij, na isti datum, kot se ji je razodela še kot otroku leta 1981.

Ne Vatikan niti mostarska škofija ne priznavata Međugorja kot uradnega svetišča, a to ni preprečilo milijonom katoliških romarjev iz celega sveta, da ne bi množično prihajali na kraj domnevnih razodetij. Lokalno župnijo vodijo hercegovski frančiškani, ki so zaradi Međugorja tudi v sporu z mostarsko škofijo. (sta)

medjugorje

Št. komentarjev: 4
 1. Demi Zen pravi

  v sloveniji se enim prikazuje na neznan komunikacijski način na neznanem kraju, na neznan način ob neznani uri in tako naprej pa je vseeno veljaven cudez..

  predlagam medzugorcem da najame “nase” da gredo prepricat vatinkanski pravni tinktank.

 2. Blu je modro pravi

  Zakaj že se je papežu zlomila papeška palica na Hrvaškem?

 3. Blu je modro pravi

  Upsala !! v BOSN I!!! Ni bilo to na Hrvaškem.

 4. Blu je modro pravi

  Zakaj že se je papežu zlomila papeška palica v Sarajevu ?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen