Zdravniki 28. maja v 24-urno stavko, prepreči jo lahko le vladni podpis modre knjižice

0

Zdravniki bodo 28. maja izvedli 24-urno stavko, ki se bo začela ob 7. uri zjutraj, je danes napovedal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Kot pravi, bi jo odpovedali le, če bi na ministrstvu ali vladi podpisali njihovo modro knjižico standardov in normativov.

“Od napovedane stavke bomo odstopili samo takrat, ko se bo ministrica ali kdo z vlade podpisal pod modro knjižico ter potrdil, da so to sicer ciljni standardi in normativi, a pravi start za to, da se zdravstveni sistem izboljša,” je po današnji seji predsedstva Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pojasnil Kuštrin.

Glede druge zahteve zdravnikov, dviga plač, pa Fides pričakuje, da se bodo spremembe začele takoj in da jih bodo predvsem najslabše plačani zdravniki občutili takoj. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po besedah Kuštrina razumel njihove zahteve. Dogovorili so se, da mu bodo na naslednjem sestanku podrobneje predstavili svoje videnje kolektivne pogodbe v vsebinskem in finančnem smislu. Pripravili so mu tudi že svoj predlog glede variabilnega dela plače.

Stavka bo potekala po pravilih o stavki, zapisanih v zakonu o zdravniški službi. To pomeni, da bo poskrbljeno za vse nujne primere in se nikomur ne sme poslabšati zdravstveno stanje. “Poskrbljeno bo za otroke in mladostnike do 18. leta starosti, za nosečnice in porodnice ter vse bolnike, starejše od 65 let,” je zagotovil Kuštrin.

Kot pravi, se bo stavki pridružila večina zdravnikov. (sta)

SAMSUNG

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen