Zdravniki danes ustavili delo za eno uro, 28. maja ga nameravajo za ves dan

0

Zdravniki danes eno uro protestno niso delali. Za to potezo so se odločili, ker vlada še vedno ni sprejela standardov in normativov iz leta 2008. Če vlada njihovih zahtev ne bo uslišala, bodo bodo 28. maja stavkali ves dan. O stavki razmišljajo tudi zdravstveni delavci v Pergamu. A ministrica Milojka Kolar Celarc meni, da stavka ni potrebna.

Zdravniki so se po jutranjih vizitah in predajah nalog za eno uro namesto v ambulante odpravili na sindikalne zbore. Tam so jim sindikalisti predstavili vzroke za stavko in njihove cilje.

Zdravniki tako zahtevajo, da vlada sprejme standarde in normative, ki so jih zdravniške organizacije pripravile že leta 2008, vse odtlej pa so čakali na vladno potrditev. Prav tako zahtevajo trikratno povprečno slovensko plačo.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, ki se je udeležil zbora stavkajočih zdravnikov v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je napovedal, da bodo 28. maja izvedli takšno celodnevno akcijo, če bo vlada gluha do njihovih zahtev.

“Iz nas so se delali norca, ampak se ne bodo več,” je dejal in spomnil na leto 1996, ko so zdravniki za dosego svojih ciljev stavkali tri tedne.

Tudi v sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um, ki so se pridružili stavki Fidesa, menijo, da se mora ministrstvo oziroma vlada podpisati pod to, da bo modra knjižica nek konsenz, ki bo temelj za načrtovanje kadrov v prihodnosti slovenskega zdravstva. Kot je za STA poudaril predsednik Praktik.uma Igor Muževič, pa se ne zavzemajo za zviševanje zdravniških plač na trikratno povprečno slovensko plačo.

A ministrica Kolar Celarčeva vztraja pri mnenju, da je današnja stavka zdravnikov nepotrebna. “Ni treba vzpostavljati nekega problema in izrednih razmer,” je dejala na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi osnutka pravilnika organizacije nujne medicinske pomoči.

Ob tem je dejala, da so se s predstavniki zdravstvenih organizacij, med njimi tudi Fidesom, že v začetku marca dogovorili o načinu dela in o časovnici. “Moj resen namen je, da to, kar obljubim, tudi držim in realiziram,” je poudarila.

Po njenem mnenju tako ni potrebe po nadaljevanju izvajanja pritiska Fidesa. “Vsi se lahko vprašamo, kako to, da je bila modra knjižica pripravljena 2008 in da se ti pritiski pojavljajo ravno sedaj,” je dejala.

Čeprav so danes opozorilno stavkali zdravniki v okviru sindikata Fidesa in Praktik.um, pa stavko razumejo tudi v Konfederaciji sindikatov Pergam. Ob tem pa so opozorili, da je treba zadeve reševati celovito. Tudi v Pergamu zahtevajo takojšen začetek dela skupin, ki pripravljajo standarde in normative za vse poklicne skupine v zdravstvu.

Prav tako zahtevajo, da se celovito pristopi k odpravi anomalij v plačnem sistemu in da se najkasneje do konca junija najde sistemska zakonska rešitev za medicinske sestre s srednjo izobrazbo. Če se ministrstvo za zdravje do njih ne bo opredelilo do konca meseca, pa bodo o stavki razmislili tudi sami.

Zdravništvo sicer ni ogorčeno zgolj nad svojimi plačami in odlašanjem s sprejetjem standardov in normativov, pač pa nad stanjem v zdravstvu nasploh. Po mnenju predsednika Zdravniške zbornice Slovenije Andreja Možine so standardi in normativi simbolni akt začetka in izkaz volje ministrstva za zdravje, da začne z zdravstveno reformo. Kot opozarja, brez reforme in vizije slovensko zdravstvo ne more biti v stiku s sodobno medicino in biti konkurenčno z zdravstvom v zahodnih evropskih državah.

Današnja stavka sicer skladno s stališčem ministrstva za zdravje ne bo plačana. A je v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec pojasnil, da bolnišnica od ministrstva ni dobila nobenih informacij glede tega. Če bo kljub stavki vse delo opravljeno, Vrhunec ne vidi razloga, da ne bi bili plačani.

Poslanci pa današnjo stavko zdravnikov vidijo različno. Po mnenju nekaterih je stavka upravičena, nekateri jo vidijo kot opozorilo na mestu, da se uredijo predvsem standardi in normativi, po mnenju drugih pa stavka ni najbolj primeren način za reševanje neurejenih razmer in pomeni izsiljevanje, s katerim se težav ne bo rešilo. (sta)

SAMSUNG

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen