Vozniki pozor: Začenja se maratonski nadzor hitrosti

0

Slovenski policisti se bodo danes pridružili vseevropski akciji in na naših cestah izvedli prvi maraton nadzora hitrosti. Kot so zapisali na policiji, bodo v nadzor nad prehitrimi vozniki vključili vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire. Okoli 250 policistov bo tako nadzor prometa opravljalo na 700 nadzornih točkah.

 Nadzorne točke so policisti določili na podlagi analiz stanja prometne varnosti ali pa so jih predlagali občani preko aplikacije Predlagaj prometno kontrolo.

Kot so še zapisali na policiji, želijo s takšnimi aktivnostmi okrepiti zavedanje udeležencev v prometu, da je neprilagojena hitrost lahko velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč.

“Z nadzorom želimo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in sicer da vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno ter da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu,” so poudarili.

Nekatere evropske države so tovrstne maratone že izvajale na nacionalni ravni. Po podatkih nemške policije v dneh, ko potekajo tovrstni nadzori, policisti ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odstotka voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog osemodstotno prekoračitev. (sta)

policija-luc (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen