Danes dan nemškega piva

0

V Nemčiji danes obeležujejo dan nemškega piva. Na 23. april 1516 je namreč začel veljati t. i. zakon o čistosti nemškega piva, ki zadeva pravila glede proizvodnje piva. Po vsej Nemčiji so danes na stežaj odprta vrata pivovarn, muzejev piva, gostilniških vrtov in mikropivovarn, kjer so obiskovalci deležni raznoraznih degustacij.

Današnji dan bo še posebej v znamenju piva v nemški pivski meki, bavarski prestolnici München, kjer so za vse pivoljubce pripravili posebno pivsko fontano z okoli 1000 litri brezplačnega piva.

Bavarska je nemške zvezna dežela z največ pivovarnami v državi, trenutno jih je tam več kot 600. Tudi omenjeni zakon so leta 1516 razglasili prav na Bavarskem. Zakon, ki velja še danes, določa, da je pri proizvodnji piva mogoče uporabiti zgolj vodo, hmelj, kvas in ječmen, poroča Deutsche Welle.

Nemci, ki so tradicionalno znani kot veliki ljubitelji piva, sicer vsako leto po poročanju nemške tiskovne agencije dpa popijejo manj piva. Lani so tako v Nemčiji povprečno v enem dnevu popili 22 milijonov litrov piva, skupno pa v letu dni osem milijard litrov piva. Leta 2011 so Nemci popili še okoli 8,3 milijarde litrov piva na leto. (sta)

pivo-nemcija-krigli (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen