Ebola v Zahodni Afriki zahtevala več kot 10.000 življenj; grozijo tudi ošpice

0

Zaradi ebole je v Zahodni Afriki umrlo več kot 10.000 ljudi, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Kljub velikemu upadu novih okužb v zadnjih mesecih se namreč virus ebole še naprej širi v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. Medtem pa prihajajo opozorila, da tem trem državam sedaj grozijo tudi ošpice.

WHO je sporočil, da je ebola v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone leto dni od izbruha epidemije te hemoragične mrzlice zahtevala že 10.004 življenja, okuženih pa je 24.350 ljudi.

Šest ljudi je umrlo v Maliju, ena v ZDA in osem v Nigeriji. V teh treh državah ebole sicer ni več.

Najbolj prizadeta je Sierra Leone, kjer so do 10. marca zabeležili 11.677 primerov okužbe, umrlo je 3655 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskovalci v študiji, objavljeni v reviji Science, medtem opozarjajo, da se omenjene tri države, ki jih je epidemija ebole najbolj prizadela, sedaj soočajo z nevarnim valom okužb z ošpicami, ker preobremenjene bolnišnice in zdravstveni sistemi niso mogli izvajati cepljenj.

Pričakujejo, da bi z ošpicami lahko zbolelo dodatnih 100.000 otrok od pričakovanih 127.000. Ob 7000 otrocih, ki naj bi po pričakovanjih umrli zaradi ošpic, sedaj grozi, da bi jih lahko umrlo še dodatnih 2000 do 16.000.

Kot še navaja AFP, izbruh ošpic pogosto sledi humanitarnim krizam, saj zaradi nasilja, strahu pred okužbami in preobremenjenosti zdravstvenih sistemov upade cepljenje proti ošpicam.

Glavni avtor študije, Justin Lessler, asistent na oddelku za epidemiologijo na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, kot glavni način boja proti ošpicam in drugim nalezljivim boleznim poziva k cepljenjem otrok. (sta)

ebola4zdravnik

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen