Kanadsko vrhovno sodišče odobrilo samomor ob zdravniški pomoči za neozdravljivo bolne

0

Kanadsko vrhovno sodišče je danes odobrilo samomor ob zdravniški pomoči za odrasle s hudimi in neozdravljivimi zdravstvenimi težavami, ki za to zaprosijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče je soglasno razsodilo, da je prepoved pomoči zdravnika pri samomoru v nasprotju s kanadsko listino pravic in svoboščin.
Odločitev je sicer zamrznilo za eno leto, da bi lahko poslanci ustrezno spremenili zakonodajo, povezano z vprašanjem, ki deli kanadsko javnost.

Vrhovno sodišče je odločalo v primeru družin dveh žensk iz Britanske Kolumbije na zahodu Kanade, ki sta trpeli za neozdravljivimi boleznimi in sta sicer že umrli. Ena od njiju, Gloria Yaylor, je umrla zaradi okužbe, druga, Kay Carter, pa je odpotovala v Švico, kjer so ji samomor ob pomoči zdravnika dovolili. Pred tem je 89-letnica dejala, da se boji “umiranja po korakih”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 1993 je kanadsko vrhovno sodišče v primeru pionirke v boju za pravico umreti Sue Rodriguez prepovedalo samomor ob zdravniški pomoči, kar je utemeljilo z zaščito ranljivih oseb. V današnji odločitvi je sodišče izpostavilo, da so se družbene vrednote v Kanadi od leta 1993 spremenile. (sta)

evtanazija

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen