Kajenje močne marihuane (skunka) povečuje tveganje za psihozo

1

Kajenje močne marihuane povečuje tveganje za psihozo, ugotavlja študija londonskega kraljevega kolidža. Kot menijo raziskovalci, je tveganje za psihozo med uporabniki močnega kanabisa, kot je skunk, trikrat večje kot pri tistih, ki tega mamila ne uživajo, danes poroča britanski BBC.

V študiji, ki jo je izvedel Inštitut za psihiatrijo, psihologijo in nevroznanost londonskega kraljevega kolidža, je več let sodelovalo 780 ljudi. Raziskovalci so primerjalo 410 pacientov, starih med 18 in 65 let, ki so o prvi epizodi psihoze poročali v psihiatričnih bolnišnici na jugu Londona, s 370 zdravimi ljudmi, ki so bivali na enakem območju britanske prestolnice.

Raziskovalci so ugotovili, da je kajenje močne marihuane povezano s 24 odstotki novih primerov psihoze v študiji. Med tistimi, ki močno marihuano kadijo dnevno, pa je tveganje za psihozo kar petkrat večje kot med neuporabniki, so še razkrili. Prišli so tudi do ugotovitve, da na drugi strani uporaba hašiša, milejše oblike tega mamila, ni povezana z večjim tveganjem za psihozo.

“V primerjavi s tistimi, ki niso nikoli poskusili kanabisa, je bilo med uporabniki močne marihuane, kot je skunk, trikrat večje tveganje za psihozo,” je povedala glavna avtorica študije Marta Di Forti. “Rezultati kažejo, da je tveganje za psihozo med uporabniki kanabisa odvisno tako od pogostnosti uporabe kot od njene potentnosti,” je dodala.

Izpostavila je tudi, da je človek, ki trpi za psihozo, pogosto izjemno paranoičen, lahko pa tudi zelo sumničav do okolice. Ob tem je opozorila, da je kanabis, kot je skunk, vedno bolj razširjen. “V Londonu je zelo težko najti kaj drugega,” je poudarila. Zato je pozvala k jasnemu sporočilu uporabnikom kanabisa, podobnem tistemu glede alkohola in tobaka.

Na britanskem notranjem ministrstvu so ob predstavitvi študije, ki bo ta teden objavljena v reviji Lancet Psychiatry, poudarili, da ta podčrtuje razloge, zaradi katerih je marihuana nezakonita.

Skunk je vrsta marihuane, ki vsebuje več THC, glavne psihoaktivne sestavine kanabisa, kot druge vrste te rastline. Hašiš, kanabisova smola, pa za razliko od skunka vsebuje precejšnjo količino drugo kemične spojine, CBD, ki glede na raziskave verjetno deluje kot “protistrup” THC in nevtralizira njegove psihotične učinke, pojasnjuje BBC.

Psihoza je duševno stanje z motnjami mišljenja, zaznavanja in čustvovanja. Dva glavna simptoma psihoz sta halucinacije in blodnje, vzrok zanjo pa so lahko duševne bolezni, kot sta shizofrenija ali bipolarna motnja, ali drugi dejavniki, tudi organski, na primer možganski tumor. (sta)

joint (fotografija je simbolična)

Število komentarjev: 1
  1. marta pravi

    O škodljivosti marihuane najdemo zelo zanimive podatke v knjigi LAŽNIVI SLI. Kako zasvojljive droge poškodujejo možgane, avtorjev Davida P. Friedmana in Sue Rusche. Knjiga je prevedena v slovenščino.(www.debora.si/knjiga.asp?offset=70&ID=251)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen