Za odpoved kajenju ključen metabolizem

0

Poznavanje hitrosti, s katero kadilec odstrani nikotin iz organizma, bi lahko prineslo boljše ukrepe za odvajanje kajenja, kaže študija, ki so jo v ponedeljek objavili v specializirani reviji The Lancet Respiratory Medicine.

Kadilec potrebo po nikotinu začuti, ko pade njegova raven v organizmu. A ljudje nikotin presnavljajo z različno hitrostjo. Raven nikotina hitreje upada pri tistih, ki ga presnavljajo normalno – teh je okoli 60 odstotkov kadilcev – in ti so nagnjeni k temu, da kadijo več, težje pa se najljubši razvadi tudi odpovedo.

V študiji, ki jo je skupaj s kolegi opravila profesorica Caryn Lerman z univerze v Pensilvaniji, je sodelovalo 1246 kadilcev, ki so se želeli odvaditi kajenja. Približno polovica udeležencev študije je nikotin presnavljala počasi, polovica pa normalno, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Udeležence študije so z žrebom razdelili v tri skupine. Prvi skupini so dali nikotinske obliže in placebo, drugim zdravilo vareniklin in obliže s placebom, tretji pa zgolj placebo – tako tablete kot obliže.

Po 11 tednih, kolikor je trajala študija, kadilci z normalno presnovo nikotina, ki so prejemali vareniklin, skoraj v dvakrat večjem številu niso kadili, kot tisti, ki so jim dali nikotinski obliž. Prav tako so imeli tisti, zdravljeni z vareniklinom, boljše možnosti, da še šest mesecev ne prižgejo cigarete.

Pri tistih s počasno presnovo pa je bil vareniklin enako učinkovit kot nikotinski obliž, hkrati pa so poročali o več neugodnih stranskih učinkih zdravila.

Raziskovalci so za ugotavljanje, kdo hitreje ali počasneje presnavlja nikotin, in primerjavo uspešnosti testiranih proizvodov uporabili biomarker hitrosti odprave nikotina iz telesa, ki odraža aktivnost jetrnega encima CYP2A6.

Kot je poudarila profesorica psihologije Lermanova, se večina kadilcev (65 odstotkov), ki se skuša odvaditi kajenja, k razvadi vrne v tednu dni. “Izbrati terapijo na podlagi tega, kako hitro kadilci presnavlja nikotin, bi lahko bila učinkovita klinična strategija, ki bi posameznemu kadilcu pomagala izbrati metodo, ki bo zanj najbolje delovala,” je poudarila.

Avtorji študije želijo, da bi ugotovitve, do katerih so prišli, vodile v razvoj preprostega krvnega testa, na podlagi katerega bi ocenili presnovo nikotina, to pa bi zdravnikom omogočilo boljše svetovanje pacientom, ki se želijo odvaditi kajenja.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi tobaka letno umre skoraj šest milijonov ljudi. (sta)

zenska kadi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen