WHO zaradi neučinkovitega odziva na ebolo razmišlja o strukturnih reformah

0

Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so birokratske strukture in šibke zmožnosti odzivanja preprečile učinkovito ravnanje ob izbruhu epidemije hemoragične mrzlice ebola, je v danes objavljenem poročilu zapisal sekretariat te agencije ZN in v njem predlagal niz reform.

WHO je bil v minulih mesecih tarča kritik strokovnjakov in medijev, češ da se je prepočasi odzval na ebolo in epidemijo te smrtonosne bolezni za mednarodno izredno zdravstveno stanje razglasilo šele avgusta, kakih sedem mesecev po njenem izbruhu in 1000 mrtvih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodna skupnost pričakuje, da se bo WHO hitro in celovito odzval na izredna zdravstvena stanja, izhaja iz dokumenta, ki ga je danes objavil sekretariat te agencije. WHO mora glede na dokument občutno okrepiti in modernizirati kapacitete za upravljanje z izrednimi stanji.

Dokument izpostavlja tudi, da se je WHO preveč osredotočil na tehnično delo, kot sta nudenje strokovne podpore zdravstvenim oblastem in priprava zdravstvenih smernic, ne pa dovolj delu na terenu ob izrednih razmerah. To je vodilo v kulturo, ki se upira operacijam, ključnemu elementu odzivanja v primeru izrednih razmer, še poudarja dokument.

Sekretariat je predloge za krepitev operativne veje organizacije in izboljšanja birokratskih struktur predložil izvršnemu odboru WHO, ki 25. januarja začenja zasedanje v Ženevi. (sta)

EbolaOutbreak2012

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen