WHO: Število žrtev ebole preseglo 8000

5

Za ebolo je na zahodu Afrike umrlo že prek 8000 ljudi, s tem smrtonosnim virusom se jih je okužilo več kot 20.000, je v ponedeljek sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V zadnjih tednih se je naraščanje števila žrtev in okuženih umirilo v Liberiji, ki je bila dolgo najhuje prizadeta država.

Skorajda vse smrtne primere zaradi ebole so zabeležili v treh državah na zahodu Afrike – Sierri Leone, Liberiji in Gvineji, kjer se je izbruh pred približno letom dni začel.

V Sierri Leone, ki je po umiritvi razmer v Liberiji postala država z največ okužbami, so 3. januarja našteli 9772 primerov bolezni, ki ji je podleglo nekaj več kot 2900 ljudi. V Liberiji so glede na podatke z 31. decembra zabeležili nekaj več kot 8100 okužb in skoraj 4500 smrtnih primerov. V Gvineji pa so 3. januarja našteli nekaj manj kot 2800 okužb in nekaj manj kot 1800 smrtnih žrtev.

Poleg tega je šest ljudi umrlo v Maliju, eden v ZDA in osem v Nigeriji. V slednji so oktobra lani razglasili konec izbruha bolezni.

Ebola velja za enega najnevarnejših virusov za ljudi. Prenaša se zgolj prek neposrednega stika s telesnimi tekočinami okužene osebe, ki že kaže simptome bolezni, kot sta vročina in bruhanje.

Izjemno izpostavljeni okužbi so zdravstveni delavci, ki zdravijo obolele. Glede na podatke z 28. decembra se jih je z virusom okužilo 678, od katerih jih je 382 umrlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

ebola3

Št. komentarjev: 5
 1. Nuuttipukki pravi

  test

 2. Nuuttipukki pravi

  MEFISTO pravi:
  04. 04. 2015 at 10:22

  Nuuttiffukki naroča svojim sobratom: vsaj enkrat na leto, vsaj v velionočnem času prejmite Sveto rešnje telo!

  To je edini nauk, ki si ga je zapomnil iz katekizma Vesoljne Svete katoliške cerkve, ki so mu ga ob podelitvi zakramenta svetega prvega obhajila kupili dobra mati in skrbi oče.

 3. Nuuttipukki pravi

  Ker sem iskrena duša, na tem mestu povem, da s cerkvenimi ceremonijami nisem na ti. Na vprašanje pokojni mater

 4. Nuuttipukki pravi

  mi je izdala .

 5. Nuuttipukki pravi

  krščen

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen