Neuradno: MVK DZ predlaga, naj Janši ne podeli poslanske imunitete

3

Mandatno-volilna komisija (MVK) je po neuradnih informacijah na zaprtem delu seje sklenila državnemu zboru predlagati, naj poslancu in predsedniku SDS Janezu Janši ne podeli poslanske imunitete v dveh zadevah, ki zoper njega tečeta pred okrožnim sodiščem. Janša se v obeh primerih na imuniteto niti ne sklicuje.

Informacija o sklepih MVK glede Janše je sicer neuradna, saj naj bi MVK sporočilo o tem javnosti posredovala v torek.

Kot je za STA povedal Vinko Gorenak (SDS), je zaprti del seje, na katerem so razpravljali o imuniteti, potekal v odsotnosti poslancev SDS. Ti namreč sklepajo, da gre v enem izmed postopkov za zadevo, povezano k očitano krivo ovadbo in žaljivo obdolžitvijo nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar. V tem primeru gre po besedah Gorenaka za zadevo Patria, ki je po prepričanju SDS političen proces, zato poslanci SDS na seji niso želeli sodelovati.

MVK bi moral o Janševi imuniteti odločati 14. januarja, vendar so sejo prekinili, da bi pridobili stališče poslovniške komisije DZ. V SDS so namreč menili, da je DZ doslej postopke odločanja o imuniteti vodil napačno. V primeru, ko se poslanec na imuniteto ne sklicuje, MVK pa se odloči, da mu je ne prizna, bi se moral namreč po prepričanju SDS postopek na MVK zaključiti.

Poslovniška komisija DZ je zadevo obravnavala v četrtek in sklenila, da razlaga parlamentarnega poslovnika glede postopka odločanja o imuniteti ni potrebna, zato postopek ostaja enak kot doslej.

Ker obvestili, s katerima je okrožno sodišče DZ pozvalo, da zoper Janšo tečeta kazenska postopka, nista javni, ni znano, za katere primere gre. Sodna preiskava, povezana s prodajo Janševih zemljišč v Trenti, po informacijah, ki jih je 14. januarja STA posredovalo sodišče, še ni končana, zato zadevi najverjetneje nista povezani s tem primerom.

Po javno znanih podatkih zoper Janšo sicer potekata še dva kazenska postopka. Na ljubljanskem okrožnem sodišču zoper njega teče postopek zaradi očitka krive ovadbe in žaljive obdolžitve Zobec Hrastarjeve. Na istem sodišču poteka tudi postopek v zasebni tožbi, v kateri svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka Franci Perčič Janšo toži zaradi očitkov o sodelovanju z Udbo.

MVK je danes obravnaval tudi predlog Sodnega sveta, naj DZ odvetnico Anito Dolinšek imenuje za višjo sodnico na Višjem sodišču v Celju, a predloga soglasno ni podprla. Po besedah poslanca SDS Gorenaka ni primerno, da na položaj višjega sodnika imenujejo nekoga, ki nima niti dneva izkušenj s sojenjem. Po njegovih besedah je prav Sodni svet sam uvedel prakso, da na mesto višjega sodnika ne more biti imenovan nekdo, ki nima sodniških izkušenj.

Predsednik Sodnega sveta Janez Vlaj je omenjeno prakso potrdil, a dodal, da Sodni svet tudi “ne more biti apriori diskriminatoren in zapirati vrata zunanjim kandidatom”. Zakon po njegovih besedah takšno imenovanje dopušča.

Gorenak je sicer po seji na svojem Twitter profilu zapisal, da se je prvič v zgodovini DZ zgodilo, da je MVK zavrnil imenovanje kandidatke za sodnico.

Na seji MVK so danes za DZ oblikovali tudi predlog za imenovanje predsednika in devetih članov nadzornega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško. (sta)

janez jansa DZ not4

Št. komentarjev: 3
  1. Kr en pravi

    Ha ha ha, počasi se žaba kuha

  2. dzi nu nje ja pravi

    Pravilno.

  3. Star partizan pravi

    Kdo je pa tovariše kaj prosil, res je, imajo samo en program z imenom Janez Janša. Ko bodo to rešili veleumni, bodo pa kranjske padale z neba in potica pa še dež bo iz cvička.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen