Tušmobil očitno zaželena prevzemna tarča

0

Tretji največji slovenski mobilni operater Tušmobil je očitno zaželena prevzemna tarča. “Glede na izjemne rezultate Tušmobila ter skoraj 300.000 uporabnikov, je, kot bi rekli v trgovskem jeziku, povpraševanje večje od ponudbe,” so na vprašanje STA v zvezi z morebitno prodajo odgovorili v Tušmobilu oziroma njihovem lastniku Tušu.

Med potencialnimi interesenti se že dlje časa omenjata največji slovenski kabelski operater Telemach, ki sodi pod okrilje mednarodne skupine United Group, ter drugi največji slovenski mobilni operater Simobil, sicer del skupine Telekom Austria. Po neuradnih informacijah časnika Finance oba že pregledujeta dokumentacijo o poslovanju Tušmobila.

V Telemachu so danes za STA povedali le to, da se zanimajo “za vsako potencialno akvizicijo v okviru konsolidacije kabelskega trga in ostalih subjektov, ki zaokrožajo celotno ponudbo telekomunikacijski rešitev”. Konkretnih informacij in komentarjev pa v tem trenutku ne dajejo.

Medtem pa v Simobilu pravijo, da se na slovenskem telekomunikacijskem trgu končno nakazujejo spremembe, ki so po njihovem mnenju več kot potrebne. “Simobil je eden redkih stabilnih in dolgoročnih igralcev in zagotovo je tudi naš lastnik garancija za naš trajnostni razvoj in obstoj na slovenskem trgu. Zato lahko rečem, da pozorno spremljamo dogodke in želimo še naprej oblikovati prihodnosti slovenskega telekomunikacijskega trga,” je za STA pojasnil član Simobilove uprave Boštjan Škufca Zaveršek.

Prodajna cena bi lahko po neuradnih informacijah Financ dosegla 150 milijonov evrov. Toliko naj bi Mirko Tuš, ki bdi nad Tuš Holdingom, katerega del je tudi Tušmobil, za mobilnega operaterja želel pred leti, ko naj bi mu zainteresirani kupci ponujali zgolj okrog 50 milijonov evrov in naj bi jih zato tudi zavrnil.

Vendar pa se je do danes poslovanje Tušmobila močno izboljšalo. Kot so avgusta sporočili iz družbe, so v prvem polletju letos ustvarili 38,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar predstavlja osemodstotno povečanje glede na enako obdobje lani. Polletje so končali z 1,5 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je ta v celotnem lanskem letu znašal 1,96 milijona evrov. Ob polletju so imeli 288.765 uporabnikov in s tem povečali tržni delež na 12,2 odstotka.

Tuš Holding mora družbo Tušmobil prodati zaradi prezadolženosti, to so mu po navedbah časnika naročile banke upnice, ki so mu pred meseci že drugič reprogramirale posojila. Skupina Tuš je konec leta 2012 dolgovala še 344,75 milijona evrov, koliko so dolgovali konec lanskega leta, pa ni znano. Tušmobil naj bi prodali, če se bo dalo, že do konca leta. (sta)

tusmobil

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen