Začetek sojenja Jankoviću glede zadeve “Mecator v Nišu” predvidoma konec leta

5

Sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki bo moral zaradi očitkov o zlorabi položaja pri vodenju Mercatorja v zadevi Niš sesti na zatožno klop, se bo predvidoma začelo konec letošnjega leta. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za STA pojasnili, da predobravnavni narok še ni razpisan, vendar ne pričakujejo, da bi se z razpisom odlašalo.

“Glede na naravo zadeve je pričakovati, da bo obravnavana brez nepotrebnega odlašanja. Zadeva bo razpisana v skladu s sodnim redom, predvidoma konec letošnjega leta,” so pojasnili na sodišču. Obtožnica o zlorabi položaja naj bi bila, kot je v začetku aprila dejal Janković, vložena še zoper njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja. Kot je nedavno pojasnil za STA, gre v zadevi Niš za pogodbo izpred desetih let, ki je sam ni ne podpisal ne videl, dokler ni prišlo do preiskave, zanjo pa da je izvedel šele dve leti po tem, ko je že zapustil Mercator in je bilo pripravljeno revizijsko poročilo. Po njegovih besedah je pogodbo podpisal Marinšek, vendar sam verjame, da je bila dobra za slovenskega trgovca. Z njo se je najelo podjetje, ki je zagotovilo spremembo namembnosti zemljišča oz. omogočilo izgradnjo 25 milijonov evrov vrednega Mercatorjevega centra v Nišu, je pristavil. Poleg Jankovića, nekdanjega predsednika uprave Mercatorja, so preiskovali tudi Marinška in Brodnjaka ter tudi Milevoja. Sodna preiskava je bila končana 27. septembra lani, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo, ki se je odločilo, da vloži obtožbe. Ovadba zoper vse omenjene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi preko prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov. V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal Milevoj, porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evro za pridobitev gradbenega dovoljenja. (sta) zoran jankovic PS
Št. komentarjev: 5
 1. nisemon pravi

  Se danes komentar mogoče pojavi v javnosti, samo vprašam?

 2. nisemon pravi

  Aja, spet zapisano napačno ime. Ok. Deja vu.

 3. Star partizan pravi

  Pa kako ja, najpošteniji na Balkanu nje, majke mi. Čak mi i cmerar pročito što se dešava nje, valjda če mi mali palčak to srediti nje.

 4. MEFISTO pravi

  Zakaj bo sojenje šele proti koncu leta?

  Volitve bodo vendar že na začetku oktobra!

  Docela drugače kot pri Janši, pri katererem neodvisno politično sodstvo ni zamudilo nobenih volitev ali drugih pomembnih dogodkov.

 5. srečko pravi

  mefisto,
  ne zavajaj non stop – kdo je pa lahko skoordiniral Patrio in padec vlade AB? Čarovnikov takega dometa v Sloveniji nimamo že vse od srednjega veka……
  Take ugotovitve dajejo samo sfanatizirani SDS-ovski paranoiki,ki sodne postopke uporabljajo kot priročen izgovor za neuspeh na volitvah. Janša je dobesedno silil na DOB,računajoč na oceno,da mu bo to prineslo zmago na volitvah – ostalo je pri DOB-u. Tudi vsi ostali sodni postopki tečejo dalje – Janša je misleč,da bo na volitvah zmagal in s položaja premijeja zlahka ustavil te nadležne hipoteke,ki mu utegnejo podaljšati bivanje na DOB-u…….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen