Umar napoved rasti BDP zvišal na 2 odstotka

1

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je danes občutno izboljšal napoved gospodarskih gibanj za letos. Če je spomladi napovedoval 0,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), zdaj pričakuje kar dvoodstotno rast. Napovedi za leti 2015 in 2016 je zvišal za 0,9 oz. 0,3 odstotne točke na 1,6 odstotka.

K rasti BDP bodo letos najbolj prispevali izvoz in investicije, je na današnji predstavitvi jesenske napovedi v Ljubljani poudaril direktor Umarja Boštjan Vasle.

Izvoz, ki se je lani okrepil za 2,6 odstotka, bo po njegovih besedah še naprej rasel predvsem zaradi povpraševanja trgov EU. Letos bo napredoval za 3,7 odstotka, leta 2015 za 4,3 odstotka, leta 2015 pa za 4,9 odstotka.

Investicije se bodo medtem po lanski 1,9-odstotni rasti predvsem na račun gradnje infrastrukture, vezane na evropska sredstva, letos okrepile kar za 4,5 odstotka. V prihodnjih dveh letih bo njihova rast skromnejša, a bo temeljila na nabavi opreme in strojev s strani zasebnega sektorja, je pojasnil Vasle. Leta 2015 se bodo investicije povečale za 2,5 odstotka, leta 2016 pa za 0,5 odstotka.

Pri domači potrošnji je že prišlo do pozitivnih premikov. Potem ko je v preteklih letih upadala, letos namreč kaže na skromno rast, kar je spodbudno, je poudaril prvi mož Umarja. Po lanskem 2,1-odstotnem padcu se bo letos okrepila za 1,5 odstotka, prihodnje leto za 1,3 odstotka, leta 2016 pa za en odstotek.

Prav tako se umirjajo razmere na trgu dela. Brezposelnost bo letos ostala na lanski ravni oz. pri 13,1 odstotka, v naslednjih dveh letih pa se bo znižala na 13 odstotkov oz. 12,7 odstotka. Trenutno zniževanje števila registriranih brezposelnih je, tako Vasle, vezano predvsem na najemanje agencijskih delavcev, saj so podjetja še negotova, do neposrednega zaposlovanja pa bo prišlo v prihodnjih letih.

Inflacija bo po njegovih besedah v Sloveniji, tako kot na splošno v območju evra, ostala nizka zaradi zmanjšanega prispevka cen hrane in energentov, pa tudi prilagajanja stroškov dela in splošnega varčevanja. Potem ko je bila lani 1,8-odstotna, bo letos 0,3-odstotna, leta 2015 0,6-odstotna, leta 2016 pa 1,2-odstotna.

Izboljšanje napovedi Umarja, s katero je bila vlada, ki jo uporablja pri pripravi proračunskih dokumentov, danes že seznanjena, je bilo pričakovati, potem ko je statistični urad konec avgusta objavil spodbudne podatke za letošnje drugo četrtletje.

BDP se je tedaj po prvih ocenah državnih statistikov na letni ravni realno zvišal za 2,9 odstotka. Na ravni trimesečja pa se je BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, zvišal za en odstotek.

Napovedi gibanja slovenskega BDP so že popravile tudi nekatere druge institucije.

Med domačimi institucijami je ta teden napoved za Slovenijo izboljšala Banka Slovenije. Potem ko je aprila napovedovala, da se bo gospodarska aktivnost letos okrepila za 0,6 odstotka, zdaj pričakuje, da se bo za 1,6 odstotka. Prihodnje leto bo medtem rast BDP po izračunih centralne banke 1,3-odstotna.

Med mednarodnimi organizacijami pa je napoved rasti slovenskega BDP minuli teden glede na majske ocene izboljšala Evropska banka za obnovo in razvoj, in sicer z ničelne na 0,7-odstotno rast. Za leto 2015 pričakuje enoodstotno krepitev gospodarstva.

Pričakuje se še popravljeni napovedi Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada. (sta)

bdp rast

Število komentarjev: 1
  1. Wifi pravi

    Šele 14 dni imamo vlado pa rezultati že letijo v nebo?
    Tolpi 571 je že zaukazano iz murgelj. NAPIHUJTE!
    Samo, kako dolgo?
    Dolgo dolgo, ovce so še pridne in poslušne.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen