Švica ostaja najbolj konkurenčno gospodarstvo, Slovenija izgubila osem mest

3

Švica ostaja najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu, ugotavlja Svetovni gospodarski forum (WEF). Slovenija je na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti izgubila osem mest, tako da med 144 državami zaseda 70. mesto. Najslabše ocene je dobila za razvitost finančnega trga ter ureditev trga dela.

Švica je mesto najbolj konkurenčne države na svetu zasedla že šesto leto zapored. Drugo mesto je ohranil Singapur, na tretjem pa sledijo ZDA, ki so od tam izrinile Finsko. Finska tako letos zaseda četrto mesto, Nemčija pa je s četrtega mesta zdrsnila na peto.

Na šestem do desetem mesu sledijo Japonska, Hongkong, Nizozemska, Velika Britanija in Švedska. Za njimi se lahko z uvrstitvami do 20 mesta pohvalijo Norveška, Združeni arabski emirati, Danska, Tajvan, Kanada, Katar, Nova Zelandija, Belgija, Luksemburg in Malezija.

Slovenija, ki je na lestvici globalne konkurenčnosti že lani izgubila šest mest, se mora tokrat zadovoljiti s 70. mestom. V letu dni so jo prehitele države, kot so Rusija, Madžarska, Jordanija, Kolumbija, Črna gora, Vietnam in Gruzija.

Od nekdanjih jugoslovanskih republik se lahko poleg Črne gore z boljšim mestom kot Slovenija pohvali tudi Makedonija (63. mesto), nižje pa sta se uvrstili Hrvaška (77. mesto) in Srbija (94. mesto).

Pri ocenjevanju razvitosti finančnega trga si je Slovenija slabe ocene prislužila predvsem pri trdnosti bank, dostopu do kreditov ter zaupanju v bančni sistem. Pri slovenskem trgu dela pa poročilo kritizira predvsem prakse zaposlovanja in odpuščanja delavcev, stroške dela ter prožnost.

Boljše ocene pa si je Slovenija prislužila na področju zdravstva in izobraževanja, prav tako pa tudi za svojo infrastrukturo in tehnološko razvitost. (sta)

gospodarska rast3

Št. komentarjev: 3
 1. RESNICA pravi

  TAKO SE VIDI KAKO LAŽE ŠLAMPA AB-PLAGIATORKA IN TISTE NJENE PODPLAČANE SEVISILNE AGENCIJE, JA BDP SE JE IZBOLJŠAL, KJE V GLAVAH QEROLANTOV?????
  SLOVENIJA BO ŠE BOLJ NAZADOVALA SEDAJ POD NESPOSOBNIM CERARJEM TAJE PRAVI IDIOT NA KUBIK, SI MISLI, DA JE NEKJA PA GOBEZDA IN LAPA PA NIČ NE POVE, KER OKROG NJEGA JE SAMA UDBO-MAFIJA.
  KDAJ BO TO KONČNO SPOZNALA EVROPA.
  AB-PLAGIATORKA JE NAREDILA TISTO KAR JE G. JANEZ JANŠA ZAČEL IN TO SO TISTE NAJPOMEMBNEJŠE STVARI, KI JIH JE EVROPA ZAHTEVALA. JE PA ŠE EN KUP STVARI, NAJBOLJ POMEMBNO JE UREDIT PRAVNO DRŽAVO, KER SEDAJ JE PRAVNA ŠTALA, KI JE NA SAMEM VRHU ZLOČINEC MASEŠA!!!!!
  ČISTKO-LUSTRACIJO JE POTREBNO NAJPREJ UREDIT, POTEM LAHKO SLOVENIJA ZADIHA Z POLNIMI PLJUČI.

 2. Obersturmführer Fröhlich pravi

  To je ogledalo, v katero lahko pogleda pokvarjena leva banda. Še največji mencač in seromja je prav sin velikega telovadca. Vlada bi morala že davno stati, on pa še kar menca. Budala jedno.

 3. JA, pravi

  CERAR JE SERONJA BALKANSKA ” PRAVNA KATASTROFA, ČE JE TO PRAVNI STROKOVNJAK=PFUJ IN PFEJ”, SEM JAZ PAPEŽ.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen