Shod v spomin na ubitega levičarskega glasbenika v Atenah zaznamovalo nasilje

0

V Atenah so se danes s shodom spomnili na pred natanko letom dni ubitega levičarskega hip hop pevca Pavlosa Fisasa. Zborovanje približno 3500 ljudi je zaznamovalo tudi nasilje, saj se je policija spopadla z več deset zamaskiranimi protestniki.

Na zborovanju v predmestju Aten Keracini so zbrani vzklikali gesla, kot sta “Pavlos Fisas je živ” in “neonacistični morilci Zlate zore so v zaporu”.

Ob robu zborovanja je policija s solzivcem razgnala skupino zamaskiranih mladeničev, ki so uničevali pročelja trgovin. Policist je bil v nasilju ranjen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav v Keraciniju je bil 18. septembra lani do smrti zaboden Fisas. Zaradi umora je v priporu privrženec neonacistične stranke Zlata zora Giorgos Rupakias, ki trenutno še čaka začetek sojenja.

Njegova smrt je pred letom dni vodila v večdnevne antifašistične proteste in državno zatrtje Zlate zore. Devet od njenih 17 poslancev se je znašlo za zapahi in čakajo na sojenje zaradi obtožb vodenja kriminalne organizacije.

Shod v spomin na Fisasa se je danes odvil tudi v Solunu, kjer se je po navedbah policije zbralo 6000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

zlata zora2Pripadniki Zlate zore

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen