Prodaja T-2 po mnenju stečajne upraviteljice mogoča v enem letu

0

Stečajna upraviteljica T-2 Danica Čuk v predlogu začasnega predračuna stroškov za končanje nujnih poslov ocenjuje, da je dolžnik primeren za prodajo kot poslovna celota, če bo ohranil redno poslovanje in izvajanje naročniških pogodb. Upraviteljica meni, da bo tako tudi mogoče premoženje družbe prodati v predpisanem enoletnem roku.

Čukova je v predlogu začasnega predračuna stroškov za končanje nujnih poslov do konca leta, objavljenem na spletih straneh Ajpesa, stroške do konca leta ocenila na 13,61 milijona evrov.

Po njenem mnenju mora T-2, ki je ob začetku stečajnega postopka pred dvema tednoma zaposloval 311 delavcev, obdržati vse zaposlene, tudi tiste, ki so zaposleni za določen čas. Potreba po delavcih bo po začetku stečaja, kot je zapisala upraviteljica, še večja zaradi izrednih aktivnosti v zvezi s pripravo analize poslovanja in stabilizacije.

Upraviteljica sodišču tudi predlagala, da s sklepom dopusti končanje nujnih poslov, saj bi zaradi motenega delovanja upadlo število naročniških pogodb. Sodišče je njenemu predlogu ugodilo.

T-2 namreč svojim naročnikom, teh je približno 175.000, zagotavlja najsodobnejše telekomunikacijske storitve, na podlagi sklenjenih naročniških razmerij pa mesečno ustvari približno pet milijonov evrov prihodkov iz poslovanja. V primeru, da bo T-2 ohranil naročniška razmerja, bo lahko po njenih ocenah ustvaril presežek iz poslovanja (EBITDA) v višini treh milijonov evrov.

V preteklosti se je T-2 omenjal kot možna tarča za prevzem s strani drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, ki sodi pod okrilje avstrijske skupine Telekom Austria in bi s takšnim prevzemom pridobil obsežno fiksno infrastrukturo.

Okrožno sodišče v Ljubljani je stečajni postopek začelo 16. septembra, upniki pa lahko prijavijo terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice do 16. decembra. Družba za upravljanje terjatev bank, ki je od NKBM in NLB prevzela za okoli 90 milijonov evrov terjatev do T-2 in v postopku poplačila terjatev nastopa kot delno ločitveni upnik, je stečaj predlagala, da bi omogočila enakopravnejše poplačilo upnikov.

Prisilna poravnava T-2 je stekla januarja 2011, pravnomočna pa je postala februarja 2012, ko je višje sodišče zavrnilo pritožbo Telekoma Slovenije, ki je zahteval stečaj te konkurenčne mariborske družbe. Postopek prisilne poravnave je bil pravnomočno končan junija letos. (sta)

t2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen