Pozor: Reke po Sloveniji bodo danes in v torek še naraščale

0

Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo, da bodo reke po Sloveniji danes in v torek še naraščale. Predvsem na vzhodu države lahko presežejo opozorilne pretoke in poplavijo na območjih pogostejših poplav. V nekaterih delih države so imeli sicer težave že ponoči, ko so Slovenijo zajela neurja z nevihtami, močnimi nalivi in sunki vetra.

Na Arsu so v opozorilu o porastu rek zapisali, da je reka Dravinja v zgornjem toku presegla opozorilni pretok in upada, v spodnjem toku pa počasi še narašča. Po napovedi agencije bo danes še poplavljala na območjih pogostejših poplav v srednjem in spodnjem toku.

Tudi Mura v Gornji Radgoni je presegla opozorilni pretok, in sicer 600 kubičnih metrov na sekundo. Predvidoma do četrtka bo naraščala in poplavljala znotraj protipoplavnih nasipov.

Neurja z nevihtami, močnimi nalivi in sunki vetra so težave povzročali že ponoči. Po podatkih centra za obveščanje je meteorna voda zalila številne objekte, največ na območju občin Celje, Slovenske Konjice, Vojnik, Žalec in Novo mesto. Posredovali so gasilci, ki so izčrpali vodo iz kletnih prostorov, ponekod pa so morali očistiti tudi nanesen material s cestišč.

Na območju BTC v Ljubljani močan veter odkril del ostrešja objekta, Uprava RS za zaščito in reševanje pa je poročala tudi o strela, ki je treščila v gospodarski objekt v Zgornji Dragi v občini Ivančna Gorica.

S spletne strani uprave je razvidno, da imajo danes težave tudi v Brežicah, kjer so meteorne vode poplavile prostore objekta krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem. V Novem mestu je voda zalila prostore stanovanjske hiše na Smrečnikovi ulici, v Stopičah pa stanovanjsko-gospodarski objekt.

Gasilci so ukrepali tudi na poplavljeni cesti med Spodnjimi in Zgornjimi Poljčanami, kjer so iz vode izvlekli osebno vozilo, v Slovenski Bistrici pa so iz stanovanjskega objekta izčrpali okoli 20 kubičnih metrov meteorne vode. (sta)

reka visoka

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen