Pošta Slovenije v polletju s 5,6 milijona evrov dobička pred davkom

0

Pošta Slovenije je v prvem polletju letos beležila 5,6 milijona evrov dobička pred davkom iz dobička. V družbi “ugoden” poslovni izid pred davkom pripisujejo racionalizaciji in tudi nepredvidenim prihodkom zaradi volitev in referenduma, so iz družbe sporočili po današnji seji nadzornega sveta.

Pošta Slovenije je v lanskem prvem polletju beležila 853.000 evrov dobička iz poslovanja, je družba objavila septembra lani. V celotnem letu 2013, kot kaže letno poročilo, je beležila 2,4 milijona evrov dobička iz poslovanja in (ob slabitvah naložb v NKBM in PBS) 16,7 milijona evrov čiste izgube.

Kot so danes sporočili iz družbe, je nadzorni svet obravnaval informacijo o poslovanju v prvem polletju letos, v katerem družba izkazuje poslovni izid pred davkom iz dobička v višini 5,6 milijona evrov. V tem obdobju je opravila nekaj manj kot 486 milijonov storitev.

“Trenutno ugoden poslovni izid pred davkom iz dobička je predvsem posledica racionalizacijskih ukrepov in tudi nepredvidenih prihodkov (volitve, referendum),” je v sporočilu zapisal predsednik nadzornega sveta Davorin Kračun.

Zato bo morala Pošta Slovenije do konca leta zaradi zaostrenih gospodarskih in tržnih razmer, ki so v zadnjih letih povzročile upad poslovnih prihodkov – liberalizacija trga, večja konkurenca izvajalcev zamenljivih storitev, racionalno poslovanje podjetij in javne uprave ter nadomeščanje klasične komunikacije z elektronsko – skrbno nadzorovati obseg stroškov in sočasno vlagati velike napore v pridobivanje novih poslov, dodaja Kračun.

Pošta bo glede na strateški razvojni program od leta 2014 do leta 2017 nove posle pridobivala predvsem na področju logistike in IT storitev. Z namenom zagotavljanja pozitivnega poslovanja ter finančne in socialne varnosti svojih zaposlenih bo nadaljevala tudi z varčevalnimi ukrepi in racionalizacijo poslovanja ter drugimi ukrepi za izboljšanje poslovanja, so še sporočili. (sta)

posta slovenije

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen