Na Poljskem ob 75. obletnici druge svetovne vojne opozorila glede Ukrajine

0

V Gdansku se danes spominjajo začetka druge svetovne vojne pred 75 leti. Takrat je nacistična Nemčija vdrla na Poljsko in začela svetovno morijo, ki je zahtevala 55 milijonov mrtvih. Ob obletnici je bilo slišati predvsem opozorila, da se dogodki izpred 75 let predvsem v luči krize v Ukrajini ne smejo ponoviti.

Poljski premier Donald Tusk je že zgodaj davi, ob 4.45, položil venec pred spomenikom poljskemu uporu na polotoku Westerplatte v Gdansku, kjer so potekali prvi boji. Nemški napad se je namreč pred 75 leti začel prav ob 4.45.

Ob tem je Tusk zahteval krepitev zveze Nato, predvsem v luči krize v Ukrajini. Evropejci se moramo po njegovem mnenju iz tragičnega poljskega septembra in sledečih let druge svetovne vojne naučiti lekcijo, “ki ne sme biti naivni optimizem”, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

“Poljaki imamo pravico glasno reči, da nima nihče pravice blokirati naših pobud, katerih cilj je učinkovito ravnanje Nata,” je na kraju, kjer je bilo slišati prve strele druge svetovne vojne, še poudaril prihodnji predsednik Evropskega sveta.

Po njegovem prepričanju sedaj ni čas za lepe besede. “Če se danes ozremo na tragedijo Ukrajincev, na vojno na vzhodu naše celine, potem nam je jasno, da se september 1939 ne sme ponoviti,” je še izpostavil.

Pred spomenikom na polotoku Westerplatte bo popoldne še osrednja slovesnost, na kateri se bosta sešla nemški predsednik Joachim Gauck in njegov poljski kolega Bronislaw Komorowski.

Obletnico morije so danes s krizo v Ukrajini povezali tudi poljski intelektualci in umetniki. V odprtem pismu so zaradi dogajanja v Ukrajini zahtevali spremembo evropske politike do Rusije.

Pismo, objavljeno v časniku Gazeta Wyborcza, nosi naslov Včeraj Gdansk, jutri Doneck, v njem pa so intelektualci, med njimi poljski zunanji minister Wladyslaw Bartoszewski, režiser Andrzej Wajda in pisatelj Andrzej Stasiuk, posvarili pred popuščanjem Rusiji.

Nacistična Nemčija je 1. septembra 1939 po sklenitvi pakta o nenapadanju s Sovjetsko zvezo napadla Poljsko.

Hitler je napad utemeljil s trditvijo, da Poljaki nenehno napadajo nemško državno ozemlje, pri tem pa je izrabil tudi inscenirani napad na nemški radijski oddajnik, ki so ga v resnici uprizorili pripadniki posebnih enot SS, oblečeni v poljske uniforme.

Nemški napad se je začel ob 4.45 zjutraj. Prvi boji so se bili na polotoku Westerplatte v Gdansku.

V drugo svetovno vojno je bilo vpletenih več kot dvesto današnjih držav. Kako se je svet 27 let po koncu prve svetovne vojne, “vojne, ki bo končala vojno”, znova zapletel v strahoten konflikt, je še danes hvaležna tema za zgodovinarje.

Tako ali drugače je v tej vojni trpelo več kot tri četrtine svetovnega prebivalstva, prizadet pa je bil ves svet. Umrlo je prek 55 milijonov ljudi. Med umrlimi je bilo okoli 27 milijonov vojakov, ostali so bili civilisti.

V svetovnem spopadu je bilo poleg tega ranjenih 35 milijonov ljudi, slabih šest milijonov so razglasili za pogrešane. Grozovitosti, ki so jih nacisti zakrivili nad Judi ter “manjvrednimi” rasami in manjšinami, so bile zločin, ki še danes pretresa vest človeštva in opominja, da se kaj takega ne sme več ponoviti. (sta)

gdansk westerplatteGdansk (Westerplatte)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen