Ikea v Ljubljano prihaja z 80-milijonsko investicijo, odprla bo 300 novih delovnih mest

2

Po večletnem čakanju se je švedski pohištveni velikan Ikea vendarle resno odločil odpreti svojo trgovino tudi v Ljubljani. 80 milijonov evrov vredna investicija na površini približno 30.000 kvadratnih metrov naj bi odprla okoli 300 delovnih mest, priložnosti pa bodo v sodelovanju z Ikeo lahko iskali tudi slovenski dobavitelji.

Ljubljanski župan Zoran Janković in direktor Ikee za nepremičnine in razvoj za jugovzhodno Evropo Vladislav Lalić sta danes na Ljubljanskem gradu podpisala memorandum o soglasju, s katerim sta se obe strani zavezali k projektu.

Memorandum, sklenjen med Mestno občino Ljubljana (Mol) in Ikeo, po Lalićevih besedah “potrjuje naše resne namene” v partnerskem odnosu z mestom Ljubljano pri reševanju vseh bistvenih vprašanj za realizacijo projekta – predvsem kar se tiče izgradnje infrastrukture, sprememb urbanističnih načrtov in pridobivanju potrebnih dovoljenj.

“S podpisom memoranduma smo napravili še en korak k izpolnitvi končnega cilja – to je odprtja naše trgovine v Sloveniji oziroma v Ljubljani,” je pojasnil Lalić.

Janković pa je memorandum opisal kot zagotovilo, da je Ikea k projektu pristopila zelo resno in da bo njen upravni odbor na prvem srečanju, ki bo predvidoma sredi prihodnjega leta, odločal o njegovi dokončni potrditvi. Mol bo medtem že januarja predstavila spremenjeni občinski prostorski načrt, prilagojen zahtevam projekta.

“Kaj se zgodi, če se to ne zgodi, ne bom razlagal,” je župan odgovoril na vprašanje, kaj bo, če Ikea kljub podpisu projekta ne izpelje.

Janković je dodal, da je današnji podpis rezultat sedemletnega skupnega dela. “S predstavniki Ikee smo se v teh letih večkrat srečali, ogledali smo si številne lokacije in mislim, da so izbrali lokacijo, ki bo velik doprinos ne le za Ikeo, ampak tudi za BTC,” je dejal. Prepričan je, da bo imela Ikea na tej lokaciji “najboljši rezultat na kvadratni meter v tej regiji”.

Ljubljanski župan je izpostavil pričakovanih 300 delovnih mest ter vrednost investicije v višini 80 milijonov evrov. Izrazil je tudi upanje, da bodo tu delali izvajalci iz regije, ter prepričanje, da bo Ikea v prihodnje na območju Ljubljane sponzor ali donator na področju športa, sociale ali kulture.

“Še bolj pomembno pa je to, da je to zgled za ostale investitorje iz tujine, da se splača priti v Ljubljano, da se splača vlagati v greenfield investicije,” je poudaril župan.

O časovnici projekta Lalić ni želel govoriti. Predstavil je primer Zagreba, kjer je Ikea zemljišče kupila konec leta 2008, z gradnjo pa začela šele avgusta lani. Leto kasneje so center odprli. Kot je poudaril, je Ikea za ta projekt najprej razglasila preveč optimističen datum odprtja in z neizpolnitvijo napovedi močno razočarala. “Učimo se iz napak,” je utemeljil dejstvo, da o konkretnem datumu v primeru centra v Ljubljani ni želel govoriti.

“Z memorandumom potrjujemo resnost in pričakujemo, da se bodo vsa vprašanja – infrastrukture, potrebnih dovoljenj in sprememb urbanističnih načrtov – reševala hitro in učinkovito, seveda pa v okviru predpisanih postopkov,” je pojasnil.

Bolj zgovoren glede rokov je bil Janković. Mol bo po njegovih besedah v prihodnjem letu pripravila vse potrebne dokumente “in pričakujem, da bova skupaj odprla ta center v letu 2017”, je dejal.

Zavarovalnica Triglav je že zjutraj prej spletnih strani Ljubljanske borze sporočila, da se z Ikeo dogovarja o prodaji zemljišča v območju BTC v Ljubljani. “V primeru uspešno zaključenih pogovorov bomo o tem javnost ustrezno obvestili,” so zapisali.

Lalić je pojasnil, da s Triglavom trenutno urejajo pogodbene formalnosti, medtem ko so dogovor o nakupu že dosegli. Dokončno sklenitev posla pričakuje “v zelo kratkem času”.

S prihodom Ikee se sicer priložnosti odpirajo tudi za slovenske pohištvene izdelovalce. Kot je pojasnil Lalić, so ti že bili Ikeini dobavitelji konec 80. in v 90. letih prejšnjega stoletja, danes pa iz Slovenije ni nobenega.

Izkušnje iz drugih držav sicer kažejo, da je ponekod po odprtju centra prišlo do “dramatičnega porasta nabave in proizvodnje” ne le za trgovine v tej državi, ampak za celo Ikeino mrežo. Na Poljskem je na primer Ikea svoj prvi center odprla v začetku 90. let, danes pa od tam izvozi za 1,4 milijarde evrov blaga.

“Je pa vse odvisno od konkurenčnosti,” je spomnil Lalić. Dobavitelji se bodo morali namreč kosati z drugimi v Ikeini mreži. Vsekakor pa priložnosti obstajajo, je zagotovil.

Današnji memorandum je pozdravil tudi predsednik uprave BTC Jože Mermal. “Zelo nas veseli, da bo Ikea svoj nakupovalni center odprla tik ob središču BTC City, ki ga letno obišče več kot 21 milijonov obiskovalcev. S tem bo ponudba obstoječih trgovskih, poslovnih, športnih in kulturnih ter zabaviščnih programov v BTC Cityju bogatejša še za eno najbolj priljubljenih pohištvenih verig na svetu,” je poudaril v izjavi. (sta)

Ikea-999072

Št. komentarjev: 2
 1. ultimax pravi

  Bližajo se županske volitve,tako da ne verjet,da se bo to tudi zgodilo!Če do tega ne pride,o tem ne bo nihče več govoril!Naj odpirajo proizvodne firme ne pa trgovine!

 2. Bommerlunder pravi

  Ljudje božji, ali ne štekate?
  Bližajo se volitve, srbijanc vas je vse nategnil.
  Kakšna Ikea neki? To je predvolilna finta Mrkega Jankovića.
  Srbijanci so že vedno lagali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen