Finance: Vladniki, delajte s tem, kar imate!

0

Nova vlada je ugotovila, da bi za reševanje odprtih zadev potrebovali dodaten denar, ki pa ga ni na voljo. Pri proračunu je približno tako kot pri plačah. Denarja ni nikoli dovolj. Nikoli niso dovolj visoke v očeh tistega, ki plačo služi, v Financah piše Janez Tomažič.

Denarja je že zdavnaj zmanjkalo, na žalost pa smo se zaradi v začetku krize majhnega deleža dolga v BDP vedli, kot da ga ni zmanjkalo. Prerazdeljevanje denarja iz proračuna so finančni ministri od Franca Križaniča naprej zamaskirali v projektno financiranje. Finančni ministri so se menjali, praksa pač ne.

V pisarno finančnega ministrstva se je vrnil Dušan Mramor. Kot profesorju mu je jasno, da lahko porabiš le toliko denarja, kolikor ga imaš na voljo. Ker smo davčni vijak v preteklosti že privijali pri obdavčitvi dela, porabi in tudi premoženju, posebne možnosti za nove davčne vire ne vidim.

Nekaj je še rezerve pri učinkovitosti pobiranja, a ta rezerva ni neskončna. Torej bo treba delati s tem, kar imajo ministri na voljo, in dobro je, da so to izvedeli že v prvih dneh svojega vladanja.

Največji izziv trenutne ekipe bo, da bo znala prečrtati projekte, ki k rasti ne pripomorejo, in izpeljati projekte, ki rast poganjajo.

Prav vsaka proračunska postavka se da pregledati, projekte pa izpeljati drugače in učinkoviteje. Kakšni stvari se bo treba odpovedati, kak projekt prečrtati in katerega izmed prejemnikov razjeziti ter razmisliti, ali vlaganje in širjenje vsebin res prinašata rezultate, recimo v šolstvu, zdravstvu. Razmisliti, ali potrebujemo vse te zavode in agencije. (sta)

vlada rs

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen