Agrokor lastnik skoraj 81 odstotkov Mercatorja

0

Hrvaški koncern Agrokor je v prevzemni ponudbi, ki se je iztekla v ponedeljek opoldne, svoj lastniški delež v Mercatorju povečal na 80,75 odstotka, v spletni izdaji poroča časnik Finance. Skupaj z Mercatorjevimi lastnimi delnicami tako obvladuje 81,87 odstotka Mercatorja.

Agrokor je 27. junija od konzorcija prodajalcev pridobil 53,12-odstotni delež Mercatorja, 31. julija pa je objavil prevzemno ponudbo še za preostale delnice. Cena za delnico je znašala 86 evrov, kolikor je bila tudi pri prodaji večinskega paketa.

Agrokor je v prevzemni ponudbi pridobil še 27,63 odstotka delnic in tako lastniški delež povečal na 80,75 odstotka.

S tem je presegel 75-odstotni delež, potreben za spremembe statuta, ne bo pa mogel iztisniti preostalih delničarjev, saj bi za to potreboval vsaj 90-odstotni delež.

Ponudbo je med drugimi sprejela družba KLM, ki je imela v Mercatorju 2,2-odstotni delež, je danes v Ljubljani povedal ljubljanski župan in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković, ki ima v KLM 62,5-odstotni delež. Kot je dejal, bo šel denar za poplačilo dolga do bank. 2,2-odstotni delež predstavlja okoli 82.800 delnic, kar ob ceni 86 evrov za delnico pomeni okoli 7,1 milijona evrov.

Med manjšinskimi delničarji so bili Splitska banka iz skupine Societe Generale in Unicredit Banka Slovenija, hrvaški pokojninski skladi, ki delujejo prek hrvaških podružnic Societe Generale in Unicredita, ter mali delničarji.

Predsednik društva Mali delničarji Slovenije (MDS) Rajko Stanković je danes za STA povedal, da se je razmeroma veliko malih delničarjev odločilo sprejeti ponudbo, kar v MDS ob upoštevanju več let trajajočih postopkov oz. poskusov prodaje ocenjujejo kot pozitivno.

Kot pravi, obstaja možnost, da bi Agrokor od malih delničarjev tudi v prihodnje odkupoval delnice po prevzemni ceni. Ena od možnosti je tudi, da bi skupaj s povezanimi hrvaškimi skladi obvladoval več kot 90 odstotkov Mercatorja, kar bi lahko bil povod za iztisnitev, ki jo lahko predlaga bodisi Agrokor sam bodisi mali delničarji.

Društvo MDS je v ponedeljek predstavnike Agrokorja v pismu pozvalo, da v prihajajočih dneh predstavijo svoje načrte in to, kako si sami predstavljajo “sobivanje” z delničarji Mercatorja, je povedal Stanković.

Skupščina Mercatorja je minuli petek sicer imenovala nov nadzorni svet. Na predlog Agrokorja so nadzorniki postali Damir Kuštrak, Ante Todorić, Ivan Crnjac, Darko Knez in Ivica Mudrinić, v nadzornem svetu pa tudi po predlogu Agrokorja ostaja dosedanji predsednik Matej Lahovnik. Prvi nadzornik je nato še isti dan postal Ante Todorić, sin lastnika Agrokorja Ivice Todorića.

Po menjavi v nadzornem svetu, pri čemer štirje od šestih novih nadzornikov prihaja iz hrvaškega koncerna, se odpira vprašanje usode uprave pod vodstvom Tonija Balažiča. Ta je v petek povedal, da je bila s strani novega lastnika izražena želja, da bi aktualna ekipa z delom nadaljevala.

Agrokor je za 53,12-odstotni delež odštel nekaj več kot 172 milijonov evrov, za vse preostale delnice pa bi moral po omenjeni ceni plačati še okoli 152 milijonov evrov. Poleg tega je v okviru dogovora z bankami o prestrukturiranju Mercatorjevega dolga slovenskemu trgovcu zagotovil še podrejeno posojilo v višini 220 milijonov evrov za dokapitalizacijo in obratna sredstva. (sta)

agrokor-014

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen