V Ukrajini napadli dva župana, enega ubili

0

V Ukrajini je prišlo do napadov na dva župana večjih mest. V mestu Kremenčuk ob reki Dnjeper v osrednji Ukrajini so neznani napadalci s streli ubili župana Olega Babajeva. V petek zvečer pa so v zahodnoukrajinski metropoli Lvov z minometom napadli rezidenco župana Andreja Sadovija.

Babjeva so po poročanju ukrajinskim medijev ubili s tremi streli. Ozadje atentata za zdaj še ni znano. Babjev je bil od leta 2010 župan mesta z več kot 220.000 prebivalci. Pred tem je bil kot poslanec del tabora nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko.

V Lvovu pa so napadli hišo Sadovija, a pri tem ni bil ranjen nihče, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nestrankarski Sadovij velja za enega najvplivnejših politikov na zahodu Ukrajine.

Medtem je Organizacija za varstvo in sodelovanje v Evropi (Ovse) odločila, da bo svoje opazovalce na vzhodu Ukrajine podprla z brezpilotnimi letali. Ovse je namreč objavila javni razpis za neoborožena letala za delovanje v Ukrajini. Švicarski zunanji minister ter predsedujoči Ovseju Didier Burkhalter je o uporabi brezpilotnih letal na meji med Rusijo in Ukrajino razpravljal z zunanjima ministroma teh držav in dobil dober odziv, so predstavniki Ovseja povedali za dpa.

Brezpilotna letala, ki jih namerava naročiti Ovse, morajo zaznavati premikajoče se predmete in registrske tablice na razdalji več kilometrov. (sta)

truplo(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen