Poletni kino ima poseben mik

0

Ljubitelje filma že nekaj poletij razveseljujejo projekcije na prostem, da si jih gledalci radi ogledajo, pa govori podatek, da krajši ali daljši kini na prostem delujejo tako v večjih kot manjših slovenskih krajih. Eno najdaljših tradicij ima poletni kino na Ljubljanskem gradu, kjer jagodni izbor iz pretekle sezone zadnjih šest let vrti Kinodvor.

Filmske projekcije na Ljubljanskem gradu, poimenovane Film po zvezdami, Kinodvor pripravlja skupaj z javnim zavodom Ljubljanski grad in Mestno občino Ljubljana, pred njim jih je pod enakim imenom uveljavil Festival Ljubljana skupaj z MOL in Slovensko kinoteko. V okviru ljubljanskega poletnega festivala so se filmski koluti na grajskem dvorišču prvič zavrteli leta 2004. S tem se je Ljubljana uvrstila med tiste evropske prestolnice, ki so že slovele po takšnem “starem načinu” ogledov filma.

Letošnji sklop filmov bo 24. julija odprla projekcija Razrednega sovražnika Roka Bička, pred tem bodo zavrteli še kratki animirani film Boles Špele Čadež. Obiskovalci se bodo zavoljo filmov lahko povzpeli na grad vsak večer vse do 16. avgusta. Do takrat si bodo med drugim lahko ogledali najnovejše stvaritve Wesa Andersona, Woodyja Allena, Luca Bessona in Martina Scorseseja ter zadnjega dobitnika tujejezičnega oskarja Neskončna lepota Paola Sorrentina, na sporedu bo tudi kultni film Šund Quentina Tarantina, nastal pred okroglimi 20 leti.

Kinodvor v program uvrsti filme, ki so zaznamovali preteklo sezono: nekatere izmed najbolj obiskanih filmov Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe, Kinodvorovih pet najbolj gledanih filmov ter filme, ki so zaznamovali mednarodno filmsko sezono, kot so zmagovalci glavnih filmskih festivalov in dobitniki oskarjev. Dodajo tudi filme, za katere se jim zdi, da so idealni za ogled na prostem, ter filme, za katere menijo, da so bili na sporedu prekratek čas, so v javnem zavodu za STA pojasnili merila za izbor.

Šest filmov programa Film pod zvezdami zavzemajo predpremiere. Pod zvezde bodo pripeljali dva naslova z letošnjega Berlina, dva iz canskega tekmovalnega programa, novi Allenov film Otožna Jasmine in novi Bessonov film Lucy. S projekcijo Šunda pa bodo sledili oziroma posnemali prakso letošnjega filmskega festivala v Cannesu, ki je film ob 20-obletnici prejema zlate palme zavrtel na plaži.

Obiskanost projekcij je po trditvah organizatorjev odlična, saj že dve leti zapored beležijo rekorden obisk oziroma se ta povečuje. “Zadnji dve leti se je v 24 večerih nabralo prek 16.000 gledalcev. Lahko pa rečemo, da je obiskanost posameznih projekcij odvisna v največji meri od vremena,” pravijo v Kinodvoru.

Na vprašanje, če se za filmske projekcije na gradu zanimajo tuji obiskovalci mesta, v zavodu Ljubljanski grad odgovarjajo, da je zanimanje “kar precejšnje”. Statističnih podatkov o prodaji med domačimi in tujimi obiskovalci sicer ne beležijo, zaznavajo pa jih pri nakupu vstopnic. V Kinodvoru pa ocenjujejo, da se je delež tujih gledalcev lani gibal okrog desetih odstotkov. Filme predvajajo v izvirniku s slovenskimi podnapisi.

Kljub temu, da je zanimanje obiskovalcev precejšnje, pa so v Kinodvoru prepričani, da je obstoječa dolžina letnega kina, torej slab mesec dni, na Ljubljanskem gradu trenutno optimalna. Letni kino namreč ponujajo še na Kinodvorišču v atriju Slovenskih železnic, ki so ga letos celo nekoliko podaljšali. “Izvedba letnega kina je zahtevna tako s programskega kot tudi izvedbenega vidika, Kinodvor pa razpolaga z enim mobilnim 35 mm in enim digitalnim projektorjem, tako da je hkratna izvedba več letnih kinov neizvedljiva brez znatnih dodatnih stroškov,” so še pojasnili za STA.

Poleg tega so prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane prvič ponudili novo lokacijo kina pod zvezdami pred pročeljem Slovenske filharmonije na Kongresnem trgu, kjer so brezplačno zavrteli tri filmske klasike. V Kinodvoru upajo, da ga bodo uspeli ponoviti tudi prihodnje leto in morda celo raztegniti na več dni, kajti odziv je bil velik. “Že prvi dan je publika pred filmskim platnom vztrajala kar pod dežniki, v treh dneh pa ocenjujemo, da si je filme kljub muhastemu vremenu ogledalo prek 1400 gledalcev. Točno številko težko določimo, ker je občinstvo gledalo filme tudi iz parka, stoje, na kolesih.”

Filmski večeri pod zvezdami obstajajo tudi v Piranu. Na vrtu Pastoralno kulturnega centra Georgios so se v organizaciji Društva meščanov mesta Piran začeli prvo sredo v juliju, vstop je za razliko od Ljubljane prost. Društvo se jih je odločilo pripraviti po tem, ko se je zaradi tržne nezanimivosti projekta soorganizaciji odrekel Avditorij Portorož.

Letos beležijo tretje leto, brezplačen vstop pa zagotavljajo s pomočjo sponzorskih sredstev, ki jih v največji meri prispeva Marina Portorož, je za STA pojasnila Nataša Fajon iz društva.

Pri izboru filmov sledijo cilju, da bi obiskovalcem ponudili aktualne in kvalitetne, žanrsko raznolike filme najrazličnejših evropskih, ameriške in drugih svetovnih produkcij. Pri tem se trudijo “krmariti med tržnim uspehom in filmsko kvaliteto tako, da lahko vsakdo najde nekaj zase”. Običajno naštejejo od dvesto do tristo obiskovalcev, kaj več bi bilo na tem prizorišču, kot pravi Fajonova, že pretesno.

Pirančani si bodo tako do konca avgusta vsako sredo zvečer med drugim lahko ogledali nemško vojno dramo Ponarejevalci, angleško biografsko dramo Železna Lady, francosko animirano dramo Persepolis, bosansko dramo Otroci Sarajeva ter zimzeleni muzikal Lasje.

Filmske projekcije na prostem bodo v tem poletju sicer, kot napoveduje spletna stran Gremo v kino, na voljo še v Mariboru, Celju, Domžalah, Kočevju, Novi Gorici, Radovljici ter na Bledu in Ptuju. (Ksenija Brišar, sta)

kino ljubljana grad

Poletni kino na ljubljanskem gradu

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen