V Švici spomenik zadnji čarovnici

1

V švicarskem mestu Mollis v osrednjem kantonu Glarus bo poslej stal spomenik zadnji ženski, ki so jo v Evropi usmrtili kot čarovnico. V mestu so pred več kot dvema stoletjema zaradi čarovništva obglavili Anno Göldi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Anno Göldi je njen gospodar obtožil, da je začarala njegovo osemletno hčerko, potem ko je ta zbolela. Glede na ohranjene dokumente iz lokalnega arhiva naj bi deklica med boleznijo izkašljevala žeblje. Po okrutnem mučenju je Göldijeva priznala, da je sklenila zavezništvo s Satanom, zaradi česar so jo obsodili na smrt in usmrtili leta 1782.

V tem času so se številni intelektualci po vsej Evropi zavzemali za prevlado razuma nad tradicijo, v številnih državah pa so sojenja čarovnicam takrat že opustili.

Göldijevo, ki je bila v času usmrtitve stara 48 let, so rehabilitirali leta 2008. Namen spomenika, na katerem bosta stalno goreli dve lučki, je javnost opozoriti ne samo na grozno usodo Göldijeve pač pa tudi na današnje številne kršitve človekovih pravic po svetu.

“Spomenik je izraz odrešitve za krivico, ki se je zgodila na tem kraju. To bo večen plamen za Anno Göldi,” je dejal avtor knjige o Anni Göldi Walter Hauser. (sta)

anna-goldi-museum

Anna Göldi

Število komentarjev: 1
  1. dzi nu nje ja pravi

    a v Sloveniji bo pa to spomenik nesojeni firerjevi ženi Evi Braun?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen