Strokovnjaki ob duševnih stiskah svetujejo pogovor

0

Na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na Ravnah na Koroškem v zadnjih tednih na Koroškem opažajo povečan pojav duševnih stisk. Ob tem poudarjajo, da se je o duševnih stiskah in težavah najbolje pogovoriti. Pomoč lahko prizadeti poiščejo pri zdravniku ali pa pokličejo na različne številke tudi zaupnih telefonov.

“Imeti čustveno stisko in poiskati pomoč ni znak šibkosti. To je le znak moči in sposobnosti, da se zmoremo postaviti zase in poiskati rešitev. Če ste v čustveni stiski, ne odlašajte in poiščite pomoč,” svetuje sodelavka ravenske območne enote NIJZ Marijana Kašnik.

Poleg osebnega ali najbližjega dežurnega zdravnika lahko prizadeti za pomoč pokličejo reševalno službo na številko 112, klice oseb v duševni stiski pa med 19. in 7. uro zjutraj prejemajo tudi na številki 01 520 99 00. Ob katerikoli uri lahko prizadeti pokličejo tudi na brezplačno telefonsko številko zaupnih telefonov Samarijan in Sopotnik 116 123.

Zaupni telefon Za-Te deluje vsak dan od 16. do 22. ure na številki 01 234 97 83, TOM telefon za otroke in mladostnike pa deluje vsak dan od 12. do 20. ure na številki 116 111. SOS telefon za ženske in otroke, ki so žrtve nasilja, pa deluje vsak dan od 18. do 22. ure na številki 080 11 55, klici pa so brezplačni.

Kot navajajo na območni enoti NIJZ, se ljudje pogosto znajdejo na življenjskih prelomnicah, ko ne zmorejo sami in potrebujejo človeško oporo ter včasih tudi strokovno pomoč. Vendar se danes vse pogosteje prihaja do situacij, ko ostaja človek v stiski dobesedno sam, navajajo na NIJZ in poudarjajo, da je o duševnih stiskah, črnih mislih in težavah treba spregovoriti. Pogovor prinese občutek razbremenjenosti, lahko pa tudi rešitev težav, ki jih prej prizadeti ni videl. (sta)

Sad woman's face

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen