Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu možno v roku 14. dni

0

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je mogoče skozi vse leto, v poletnem času oz. v času sezone klopov se lahko cepljenje izvede po hitri shemi, da se čim prej vzpostavi ustrezna zaščita. Tako drugi odmerek cepiva prvemu sledi po 14 dneh, tretji pa do enega leta po drugem, sporočajo iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani.

Kot poudarjajo v omenjenem zdravstvenem domu, je edina učinkovita zaščita pred klopnim meningoencefalitisom cepljenje, ki ga strokovnjaki priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej. Cepljenje je še posebej priporočljivo za osebe, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe oziroma se veliko zadržujejo na prostem. Med temi osebami je veliko mladih, ki pa se po njihovih navedbah “še vedno preredko odločajo za zaščito s cepljenjem”. Kot so pojasnili, je sicer v Sloveniji precepljenih 12 odstotkov prebivalstva.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu običajno poteka po shemi, kjer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez 6 do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, pozneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite, pojasnjujejo v omenjenem zdravstvenem domu. V poletnem času pa tudi pri njih, kot so navedli, cepljenje izvajajo po hitri shemi.

Ob tem opozarjajo še, da Slovenija sodi med države z visoko verjetnostjo okužbe s klopnim meningoencefalitisom. Okuženi klopi se nahajajo po vsej Sloveniji, največja verjetnost okužbe pa je na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji. Kot navajajo, se je lani število okuženih s klopnim meningoencefalitisom pri nas znatno povečalo: po preliminarnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je lani zbolelo 15 oseb na 100.000 prebivalcev, in sicer 310 oseb, leto prej pa 164.

Klopni meningoencefalitis lahko resno ogrozi zdravje in zahteva dolgotrajno rehabilitacijo. Gre za resno virusno obolenje osrednjega živčnega sistema, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Prva faza bolezni se prične približno teden dni po vbodu klopa in jo običajno spremljajo slabo počutje, bolečine v mišicah in glavobol. Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki jo spremlja visoka temperatura, močan glavobol, lahko tudi nezavest. Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo močni glavoboli, vrtoglavice, pareze, ohromelost, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema, še pojasnjujejo v zdravstvenem domu. (sta)

cepljenje

Slika je delno simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen