Zdrav življenjski slog pot do zdravja v moderni družbi

0

Ljudje v moderni družbi živimo hitro življenje, kar se pozna tudi na zdravju. A nikoli ni prepozno, da začnemo skrbeti za kakovost svojega življenja, je na današnji novinarski konferenci ob robu mednarodnega simpozija o zdravem življenjskem slogu v Ljubljani poudaril Vojko Strojnik s Fakultete za šport.

Slovenski in tuji strokovnjaki s področja medicine, psihologije, kineziologije in drugih področij danes in v petek v Ljubljani na simpoziju o zdravem življenjskem slogu predstavljajo ključna merila zdravega načina življenja in pomen preventive pri preprečevanju bolezni.

Med drugim strokovnjaki z ameriške klinike Mayo predstavljajo ugotovitve raziskave preobremenjenosti zdravnikov v njihovi ustanovi. Vzporedno raziskavo v Sloveniji izvaja Zdravniška zbornica Slovenije v sodelovanju z UKC Ljubljana, UKC Maribor, ZZZS, katedro za družinsko medicino ljubljanskem medicinske fakultete ter Razvojnim centrom IKTS Žalec. Ta razvija informacijske aplikacije, s katerimi v raziskavah spremljajo zdravje, telesno aktivnost in psihično stanje zdravnikov.

Z raziskavo želijo pridobiti objektivne podatke o posledicah (pre)obremenjenosti zdravnikov na nekaterih izpostavljenih delovnih mestih.

V študijo so vključili zdravnice družinske medicine, za katere statistike kažejo, da umirajo bistveno mlajše od svojih vrstnic v drugih poklicih, anesteziste in medicinske sestre. Same take profile, ki so v slovenskem zdravstvu zelo obremenjeni, je na današnji novinarski konferenci pojasnil nosilec slovenske študije Alojz Ihan z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete.

Prve ugotovitve študije kažejo, da so tiste zdravnice, vključene v študijo, ki imajo v službi večje obremenitve oz. opravljajo več različnih nalog, navajale občutek preobremenjenosti, da ne zmorejo svojega dela, da delajo napake, ki bi v določenih okoliščinah lahko privedle tudi do slabih posledic za bolnike.

Ihan poudarja, da bodo rezultate slovenske študije lahko primerjali z rezultati klinike Mayo in tako bodo lahko primerjali ne le obremenjenost različnih profilov zaposlenih v zdravstvu pri nas, ampak tudi primerjavo med enakim profilom zdravstvenega delavca pri nas in v ZDA.

Na kliniki Mayo so v raziskavo vključili specializante anestezije. Kot je pojasnil vodja raziskave na kliniki Mayo John Eisenach, je spremljanje teh mladih zdravnikov jasno pokazalo, da ohranjanje zdravega načina življenja omogoča boljše obvladovanje stresa. Tisti specializanti, ki so bili redno telesno dejavni, so imeli dobre prehranjevalne navade ter dovolj spanja, so namreč res občutili stres v službi, a se ta ni poznal na parametrih, kot je na primer srčni pritisk.

Preventivna skrb za zdravje posameznika mora obsegati štiri področja: prehrano, telesno vadbo, področje, ki ga pokriva psihologija, ter področje, ki ga pokriva medicina, je na današnji novinarski konferenci poudaril Matej Tušak s Fakultete za šport. (sta)

vreme pomlad zelenjava

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen