Slovenci najštevilčnejši tuji kupci nepremičnin na Hrvaškem

5

Tuji državljani so na Hrvaškem v minulih dveh desetletjih kupili približno 42.000 nepremičnin, od tega jih je slaba tretjina postala lastnina Slovencev, kažejo podatki hrvaškega združenja za poslovanje z nepremičninami in hrvaškega finančnega ministrstva. Nemci so kupili dobrih 8000 nepremičnin, sledijo Avstrijci, Italijani, Madžari in Britanci.

Slovenci so večinoma kupovali nepremičnine v hrvaški Istri in na kvarnerskih otokih, posebej na Krku. Med 13.718 nepremičninami, ki so jih kupili v zadnjih 20 letih, jih je tudi nekaj v Dalmaciji.

Slovenski državljani so tudi lani predstavljali tretjino tujcev, ki so na Hrvaškem kupili približno 5000 nepremičnin. Med letoma 2010 in 2012 so Slovenci kupili 5673 nepremičnin ali 41 odstotkov vseh, ki so jih prodali tujcem.

Po neuradnih podatkih imajo slovenski državljani na Hrvaškem več kot 110.000 nepremičnin, večinoma stanovanj, apartmajev in počitniških hiš ob obali Jadrana.

Po Slovencih so največ interesa za nakup nepremičnin na Hrvaškem kazali Nemci, ki so v zadnjih dveh desetletjih kupili 8068 nepremičnin ali slabo petino vseh nepremičnin, ki so jih prodali tujcem. Tudi nemški državljani so najraje kupovali nepremičnine v hrvaški Istri.

Vsaka deseta nepremičnina, ki je bila prodana tujcem, je končala v rokah Avstrijcev in Italijanov. Za približno po 2000 nepremičnin so ključe v žep pospravili Madžari in Britanci. Za razliko od ostalih so Britanci najpogosteje kupovali v Dubrovniku in na otoku Hvaru.

Kot dodajajo v združenju za poslovanje z nepremičninami, ki deluje pri hrvaški gospodarski zbornici (HGK), so prebivalci omenjenih držav kupili dobri dve tretjini vseh nepremičnin, ki so jih prodali tujcem. V zadnjih letih so nekaj več interesa za nakup nepremičnin na Hrvaškem pokazali tudi državljani ZDA in skandinavskih držav. Zvišuje se tudi povpraševanje tujih državljanov za nakup stanovanj in hiš v Zagrebu.

Kot zanimivost so izpostavili, da so do konca lanskega leta 92 nepremičnin kupili državljani Gane, pet Južnoafričani, tri Izraelci in Novozelandci, dve Afganistanci in Singapurci, po eno pa državljani Indije, Somalije, Brazilije, Čila, Japonske in Savdske Arabije.

Strokovnjaki izpostavljajo, da lanski vstop Hrvaške v Evropsko unijo ni povzročil “buma” povpraševanja po nepremičninah na Hrvaškem. Obenem pričakujejo, da se bo interes tujih državljanov za nakup hrvaških nepremičnin počasi povečal, kar bo odvisno od krepitve evropskega gospodarstva. (sta)

vila morje

Št. komentarjev: 5
 1. ci pravi

  Vem, da ti ni ljubo klikati na linke modre barve. Lahko mi verjameš na besedo. Link je namenjen komurkoli, ki ga zanima.

 2. ci pravi

  KOmu hočem jest pak leto žlahto perglihati. Ona je raunu kakor ti otroci, kateri na Placu sede, inu vpijejo pruti svojim tovarišem, inu pravio:….

 3. ci pravi

  Iz Biblije naše sem pretipkal v današnje črke del uvodnega stavka, kjer stoji:

 4. ci pravi

  Dober dan, MEFISTO original. Danes ti darujem, kot tovariš tovarišu, besedo “tovariš”, da ji besedi nič krivi, posvetiš trenutek in izkažeš čast “komunistom”, da so jo, besedo staro, uporabili v svojem suhoparnem vokabularu in jo s tem neupravičeno stigmatizirali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen