Predstavljene dobronamerne zahteve zdravnikov bi stabilizirale zdravstvo v državi

0

Zdravniške organizacije so pred četrtkovim akcijskim dnevom evropskih zdravnikov predstavile zahteve zdravnikov v luči razmer v državi in v zdravstvu. Med drugim zahtevajo takojšnjo zaposlitev vseh mladih zdravnikov, spremembe zdravstvene zakonodaje, sistema vodenja in upravljanja zdravstvenih zavodov, plačnega sistema ter avtonomije stroke.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je znova izpostavil strategijo, ki so jo zdravniške organizacije pripravile za rešitev izrednih razmer v slovenskem zdravstvu. “Politika je iz te države naredila, kar je naredila. Moralo bi jih biti sram. Politikom sporočamo, naj pazijo, kaj bodo obljubljali na naslednjih volitvah. Da bodo obljubili le tisto, kar bodo lahko uresničili,” je v današnjem nagovoru dejal Kuštrin.

Bolniki naj računajo na zdravnike, ki so njihov edini zaveznik in advokat, pravi predsednik Fidesa.

Dodal je še, da “če bi zdravniki imeli take delovne obremenitve, kot jih imajo v šolstvu, če bi bolniki čakali tako dolgo, kot čakajo na pravico, če bi bila kakovost storitev zdravnikov enaka kakovosti dela managerjev, bi po cestah ležali mrtvi”.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je v svojem današnjem nagovoru poudaril, da so zdravniki “v tej družbeni nemoči dolžni ponuditi rešitve za slovensko zdravstvo, za katere menijo, da so najboljše v tem trenutku”. Stanje, kakršno je, po oceni Možine ne daje dobrih obetov za prihodnost.

Menjavanja ministrov za zdravje v zadnjih mesecih je označil za nespodobno; “beg politikov od razprav in soočenja z javnostjo, kar se tiče zdravstva, je še bolj nespodoben oz. na meji dobrega okusa”.

Predsednica sekcije zdravnikov zasebnikov Helena Mole pa je poudarila, da so tudi zdravniki zasebniki del javnega zdravstvenega sistema. Kot prvi in najmočneje so občutili krizo v slovenskem zdravstvu. Opozorila je, da so zasebniki za svoje storitve plačani tako malo, da se bojijo, ali v resnici še lahko vzdržujejo sedanji nivo svojega dela. Tudi zasebniki so, tako Moletova, za to, da se zadeve postavijo na bolj transparentne temelje, da bodo izvajalci in bolniki vedeli, kaj se lahko dobi za nek denar.

V četrtek, ob akcijskem dnevu evropskih zdravnikov, bodo v zdravstvenih zavodih izobesili plakate, na katerih sporočajo zahteve zdravništva: zagotoviti denar za kakovostno zdravstvo za vse evropske državljane, ustavitev korupcije, ustavitev represije nad zdravniki ter dostojne plače in pogoje dela za vse evropske zdravnike.

Kuštrin je poudaril, da bo to sicer solidarnostni dan kolegov iz dobro urejenih držav s kolegi, ki živijo v slabše urejenih državah, za slovenske zdravnike pa protestni dan. (sta)

zdravniki bolnisnica 341

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen